Blog

Cum funcționează un aparat de aer condiționat iarna?

folosirea conditionerului iarna

Majoritatea aparatelor (doar cele de tip inverter) de aer condiționat produse astăzi sunt modele care funcționează, pe lângă răcire, și în regim de încălzire. 

Producătorii de top de echipamente de condiționere lucrează de mult timp la problema funcționării aparatelor de aer condiționat iarna. Utilizarea unei „versiuni pentru orice vreme” a unui condiționer de uz casnic care poate înlocui complet sistemul de încălzire deschide multe avantaje.

Avantajele încălzirii cu un aparat de aer condiționat

  • Instalarea poate fi efectuată în orice cameră care îndeplinește cerințele minime. Prin urmare, nu este nevoie să dezvoltați un proiect costisitor și să alocați o cameră separată, să obțineți o autorizație (cum este cazul unui cazan pe gaz) și să echipați coșuri de fum și hote.
  • Pentru încălzirea cu un condiționer, nu trebuie să furnizați gaz sau să aduceți lemne de foc – unitatea este suficientă pentru o rețea electrică casnică (220 V). Principalul lucru este să alegeți cablul de alimentare potrivit pentru alimentare. Ținând cont de lucrările în desfășurare privind dezvoltarea energiei solare și eoliene, în viitor – propria noastră independență energetică totală sau parțială.
  • Aparatul de aer conditionat de tip inverter este aceeași pompă de căldură. În zilele cu temperaturi de +5-10 grade celsius poți obține un COP ( coeficient de eficiență de 4). Adică ca și în cazul pompelor de căldură cheltui 1 kw de energie electrică și obții 4 kw de energie termică. 
  • Dacă alegi să instalezi un condiționer, casa ta va arată mai minimalistic. Vei avea doar un bloc interior simpatic alb imaculat pe perete și nu vei avea radiatoarele brutale pe perete + țevile la nivel de plintă. 
  • Poți controla mai eficient temperatura din cameră așa cum majoritatea condiționerelor au deja un termostat incorporat în care poti programa când și la ce temperaturi să lucreze. La fel modelul Ariston KIOS BS R32 are conectivitate la internet încorporată și astfel poți controla totul de la distanța cu ajutorul smartphone-lui. 
  • Inerție scăzută – sistemul începe să funcționeze complet în câteva secunde după activare. Controlul fluxului de aer vă permite să asigurați uniform, la toate nivelurile și pe tot volumul, încălzirea spațiului. Aparatul de aer condiționat pentru încălzire creează un câmp de temperatură uniform.
  • Ușurința de operare. Încălzirea camerei cu ajutorul unui aparat de aer condiționat se realizează complet automat – intervenția umană în acest proces este minimă. Modurile de programare permit economii suplimentare. De exemplu, în absența rezidenților, sistemul poate menține temperatura minimă acceptabilă și, înainte de a ajunge aceștia, poate crea parametrii de temperatură necesari în modul turbo.
  • Ușurința de întreținere. În primul rând, nu este nevoie să păstrați unitatea. Pentru funcționarea aparatului de aer condiționat iarna pentru încălzire, este suficient să efectuați întreținerea în timpul schimbării anotimpurilor (primăvara și toamna), adică la trecerea de la încălzire la răcire și invers. Aceste operațiuni sunt însă obligatorii pentru orice aparat de aer condiționat.

Siguranță totală la explozie și fără risc de otrăvire cu monoxid natural sau de carbon. Dacă instalarea unui aparat de aer condiționat de iarna se realizează profesionist, acest tip de încălzire este cel mai sigur atât pentru persoană, cât și pentru încăperea în sine.

aer conditionat

Să trecem la partea financiară legată de un aparat de aer condiționat.

Un calcul simplu arată că instalarea unui aparat de aer condiționat de iarnă va costa de câteva ori mai puțin decât instalarea unui sistem de încălzire centralizată. 

În plus, instalarea unui aparat de aer condiționat de uz casnic simplifică foarte mult munca proiectantului, eliminând necesitatea mascarii țevilor și radiatoarelor. Și acest lucru, desigur, vă va reduce bugetul alocat pentru reparația spațiilor.

Majoritatea aparatelor de aer condiționat de pe piață, combină funcțiile de încălzire și aer condiționat, pot fi operate în așa-numitul mod invers. Intervalul de temperatură de funcționare în ele este extins la -5 ° C, ceea ce înseamnă că puteți porni aparatul de aer condiționat iarna.

Cu toate acestea, eficiența unor astfel de modele, în special atunci când trece prin marcajul de 0 ° C, începe să scadă brusc – uleiul se îngroașă și există pericolul de înghețare a condensului. 

Pentru funcționarea stabilă a unor astfel de unități, poate fi necesar să instalați un set de aparate de aer condiționat de iarnă care să extindă intervalul de temperatură la -15°C. Pentru a face acest lucru, trei dispozitive suplimentare sunt încorporate suplimentar în unitate:

  • Moderatorul pentru reducerea vitezei ventilatorului. Instalarea unui moderator face posibilă reducerea debitului de apă direcționat prin schimbătorul de căldură al unității condensator-compresor, ceea ce duce la creșterea performanței unității. Senzorul instalat, crescând/scăzând viteza ventilatorului, menține temperatura la care se condensează freonul. Acest lucru contribuie, de asemenea, la o soluție parțială a problemei de înghețare a unității externe.
  • Încălzitorul de carter. Dispozitivul încălzește uleiul care se acumulează în carter, diluându-l și aducându-l la o consistență care permite o lubrifiere eficientă.

Iar pentru a fi sigur de alegerea făcută vezi în acest articol ce climatizator este mai bine să alegi pentru apartamentul tău.

Aparatele de aer condiționat folosite pe timp de iarnă au o cerere în continuă creștere – tot mai mulți consumatori au apreciat beneficiile unităților, a căror eficiență este de patru ori mai mare decât orice încălzitor. Această tendință garantează că gama de dispozitive de iarnă se va extinde rapid în viitorul foarte apropiat. 

Și da, pentru o durată de viață mai lungă și a avea acel confort în casă, este important să cunoști și cum să scapi de mirosul urât de la aparatul de aer condiționat dacă acesta a apărut.

Vă invităm în showroom-ul nostru (strada Vadul lui Vodă 68) unde puteți vedea toată gama noastră de condiționere, puteți personal să discutați cu specialiștii care sunt pe loc și să îl alegeți pe cel necesar vouă. Și da, mai suntem la dispoziție și pe chat-ul online din amber.md cu informații verificate și adevărate!