Blog

Cum să alegi un cazan de încălzire?

Cazan de incalzire in bucatarie

Toți cei care își construiesc propria casă sau doar au decis să-și modernizeze sistemul de încălzire și vor să renunțe la încălzirea centralizată ineficientă se vor confrunta cu siguranță cu următoarele întrebări: ce cazan să cumpere, ce cazan este mai bun, ce cazan de încălzire să aleagă? 

În acest articol vă asigurăm că veți găsi toate răspunsurile!

Cazanele pe gaz

Acestea pot fi găsite la noi sub două forme: cazan pe gaz convenționale și cazan pe gaz în condensare.

Dacă există o conexiune la rețeaua de gaz, atunci vă recomandăm să nu ezitați și să alegeți un cazan pe gaz. Cu o izolare termică bună a unei case de 200-250 m², costul de funcționare a unui cazan pe gaz în condensație nu va fi enorm de mare. 

Vă recomandăm să utilizați cea mai economă versiunea de centrală pe gaz: cazanul în condensație. 

Principalul avantaj al unui cazan pe gaz este simplitatea și ușurința în utilizare. Conectați un termostat și veți economisi adăugător încă 20-25% la factura de gaz. Prețurile cazanelor pe gaz pot fi foarte diferite, în funcție de producător, putere și tip de centrală.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că cazanele pe gaz sunt echipate cu o pompă de circulație, un vas de expansiune, iar restul sistemului pentru un astfel de cazan va fi mult mai ieftin decât pentru unul pe combustibil solid.

Cazanele pe gaz au garanție de pînă la 6 ani și, dacă sunt utilizate corect, vor funcționa pînă la 20 de ani.  

Cazane pe combustibil solid

Merită să alegeți un cazan cu combustibil solid dacă nu există conexiune la gaz.

Cazanele pe combustibil solid sunt de citeva tipuri : 

  • Pe lemne si carbune cu incarcare manuala 
  • Pe carbune cu incarcare automata 
  • Pe lemne si carbune cu ardere indelungata 
  • Pe peleti 
  • Pe lemne in piroliza 

Trebuie să menționăm faptul că în mare parte cazanele cu combustibil solid s-au dovedit a fi echipamente foarte fiabile. Cu toate acestea, există cerințe pentru calitatea și conținutul de umiditate al combustibilului. 

Vă recomandăm să alegeți un cazan cu încărcare automată dacă doriți să fie cald în casa pe o perioadă de pînă la 3 zile. De asemenea cărbunele lasă puțină cenușă în urma arderii. 

Cazanele pe peleți la fel au o autonomie ridicată și trebuie să fiți siguri că aveți o rezervă de încredere de peleți. 

Cazanele cu ardere îndelungată de asemenea pot funcționa până la 3 zile pe o încărcătură bună de cărbune și pînă la 2 zile cu o incărcătură densa de lemne. 

cazan ardere indelungata

Cazane electrice

Centralele electrice au o serie de avantaje semnificative: o gamă foarte largă de modele (de la 3 la 40 kW în trepte mici), stabilitate, confort și ușurință în utilizare. 

Prețurile pentru cazanele electrice sunt aproximativ similare cu cele pe gaz, deși cazanele pe gaz de putere mică sunt încă mai ieftine.

De asemenea, prezența unei pompe de circulație încorporate, a unui vas de expansiune și a senzorilor de temperatură vă va ajuta să alegeți un astfel de cazan. 

Cazanele electrice sunt destul de fiabile datorită simplității designului, reparațiile și service-ul vor fi, de asemenea, ieftine. 

Cazanele electrice moderne au și conexiune la internet ceea ce va permite sa il setati de la distanta.

cazan electric

Calculul puterii cazanului

Următorul pas în alegerea unui cazan este calcularea puterii acestuia. Vă recomandăm să calculați folosind o formulă simplă:

1kw = 10m2. Cu condiția ca aveti o incapere bine izolata, cu termopane calitative. 

De asemenea inaltimea podurilor nu trebuie sa depaseasca 2,8m. 

Puterea minima a cazanelor contemporane este de 24kw, si nu va faceti griji daca aveti o locuinta compacta de 50m2 ( spre exemplu). Cazanele moderne au pina la 10 trepte de ajustare a puterii, si acest reglaj al puterii se face de catre inginerul companiei nostre la Punerea In Functiune (PIF). Reglajul se face cu ajutorul unui analizator de gaze profesional.

Nu recomandăm să luați cazane cu rezerva de putere mai mare de 20% din cea calculată, deoarece la majoritatea cazanelor randamentul scade semnificativ (5-20%) odată cu scăderea consumului de energie. 

De asemenea, este foarte important să izolați casa cu o calitate înaltă, aceasta se va amortiza prin reducerea costurilor cu combustibilul. 

Pentru cazanele electrice este obligatorie o rezervă de putere de 20-30% din cauza căderilor de tensiune, care duc la scăderea puterii cazanului.

Alegerea producătorului cazanului

Să începem, am ales tipul de cazan, am selectat puterea. Acum este timpul să vă decideți asupra mărcii.

Cele mai ieftine cazane sunt chinezești, este clar că utilizarea unor astfel de echipamente este plină de riscuri mari și cheltuieli ulterioare pentru reparații și întreținere. Mai sunt producători din Turcia cu o calitate optimă relativ la preț. Un exemplu bun este marca E.C.A

Și mai sunt producătorii europeni de top: din Germania, Italia, Franța care produc branduri  ca Ariston,Viessmann,  TEKNIX etc ce se găsesc cu ușurință la noi în magazin.

Pentru că noi NU vindem cazane nesigure sau chinezești, prețuim numele nostru și vă oferim doar echipamente de înaltă calitate.

Recomandări generale pentru alegerea unui cazan de încălzire

  • Nu economisiți la sistemul de încălzire, asa cum il veti exploata zeci de ani inainte.
  • Izolați eficient casa, scăpați de curenți. Acest lucru vă va economisi mulți bani la încălzire.
  • Utilizați numai serviciile unor instalatori dovediți și de încredere
  • După cazanul pe gaz, primul metru și jumătate din conducta ACM trebuie să fie din oțel pentru a stinge golul termic al apei calde.
  • Cumpărați un termostat de cameră cu boiler pe gaz. Va asigura o temperatură stabilă în casă, va crește durata de viață a cazanului și va economisi 20-25% din factura.
  • La instalarea unui cazan nou este necesar să spălați sistemul de încălzire dacă este vechi și să-l protejați cu un inhibitor anticoroziv. 
  • Se recomandă să instalați un filtru magnetic și un deaerator pentru a prelungi viața acestuia. 
  • Faceti deservirea anuala regulată pentru a depista defecțiunile și a le înlătura atunci când e mai simplu și mai ieftin 
  • Dacă va temeti că sistemul de încălzire să nu îngheță iarna vă recomandăm să turnați doar soluție antiîngheț premium, adică cea produsă din propilen glicol (care va sluji până la 10 ani) și nu etilenglicol (care este mult mai ieftină, dar în 2 ani va va bloca tot sistemul de încălzire).

Vă mai îndemnăm să vă informați și despre parametrii tehnici și tipurile de cazane pentru încălzirea locuinței tale.

Pentru informații verificate și adevărate vă invităm în showroom-ul nostru (strada Vadul lui Vodă 68) unde puteți vedea toată gama noastră de produse sau online pe site-ul nostru amber.md!

În articolul dat, am luat în considerare principalele criterii de alegere a unui cazan pentru încălzire. Acum puteți alege în mod rezonabil și independent un cazan pentru dvs. Și da, vă recomandăm să sunați managerii noștri cu întrebarea „cum să alegeți un cazan pentru încălzirea locuinței?” și vă asigurăm că veți primi informații necesare!