Una dintre problemele care apar adesea în timpul funcționării aparatelor de aer condiționat este mirosul neplăcut care apare după pornire.
Poate fi un miros subtil sau chiar mai intens, umplând întregul spațiu cu un miros care poate fi destul de insuportabil.
Și da, experții noștri vă pot confirma faptul că apariția acestui miros neplăcut este o problemă serioasă care poate afecta negativ sănătatea voastră, dar și performanța dispozitivului.
Există multe metode pentru a uita de mirosul neplăcut provenit de la aparatul de aer condiționat, oferim servicii de profilaxie pentru conditionere.
Dar înainte de a utiliza una dintre ele, trebuie să determinați cauza apariției acestuia.
Cauzele apariției mirosului neplăcut
Cauza mirosului poate proveni dintr-un sistem divizat din diverse motive, în special, cum ar fi:
- o pauză lungă în funcționarea dispozitivului;
- îngrijire necorespunzătoare;
- schimbarea intempestivă a filtrului.
Dacă aparatul de aer condiționat este folosit doar vara, praful și umezeala se pot acumula în unitate, rezultând un miros neplăcut care se eliberează imediat după ce a fost pornit. Pentru a preveni acest lucru, porniți dispozitivul cât mai des posibil.
De asemenea, unul dintre motive poate să nu fie îngrijirea suficient de bună, motiv pentru care dispozitivul trebuie să fie periodic dezasamblat, să fie executată curățirea profesională condiționerului de către un specialist.
Adesea, un miros urât poate veni de la aparatul de aer condiționat din apartament atunci când este pornit.
Pentru a stabili cauza și a o elimina, trebuie să determinați natura mirosului în sine, și anume cum miroase aerul din aparatul de aer condiționat pentru casă când este pornit?
Iată și câteva exemple:
- Mirosul de plastic – care se simte în principal imediat după pornirea noului dispozitiv. Acest dezavantaj este prezent în principal la modelele ieftine.
La doar câteva zile mai târziu, dispare de la sine. Cu toate acestea, merită să vă asigurați că piesele din plastic nu se topesc în interiorul sistemului divizat, ceea ce se poate întâmpla în modul de încălzire. Sau să procurați din start un model de calitate superioară!
- Miros de izolație arsă – ar trebui să opriți imediat aparatul de aer condiționat de la rețea, deoarece aceasta poate indica supraîncălzirea cablajului și aceasta este o probabilitate mare de un posibil incendiu.
Pentru a remedia această problemă, trebuie să apelați la un specialist.
- Miros de umiditate sau putregai – se poate simți de la diferitele bacterii care s-au acumulat în interiorul dispozitivului.
Pentru a preveni acumularea bacteriilor, trebuie să vă asigurați că aparatul de aer condiționat este instalat corect, deoarece erorile de instalare pot provoca stagnarea fluidului. În plus, un miros neplăcut se poate datora și instalării unui sistem de drenaj fără sifoane sau dacă sistemul de drenaj este blocat
Dacă condensul aparatului de aer condiționat este evacuat în canalizare, atunci este necesar să instalați sifoane, altfel toate mirosurile vor pătrunde în cameră.
Trebuie să mai reții faptul că un aparat de aer condiționat nu preia aer din stradă, ci rulează cel din casă, de asta dacă există o sursă de miros urât în încăpere, aparatul o acumulează treptat. Astfel de surse pot fi produse din plastic, precum și mobilier nou, deoarece conține o mulțime de rășini.
În plus, praful acumulat în interiorul sistemului split poate fi o sursă de miros, de la fumătorii din casă, ce pot provoca mirosul de tutun, precum și aromele bucătăriei, care la un moment dat pot fi resimțite.
Cum rezolvi problema mirosul urât de la aparatul de aer condiționat?
Prevenirea este cheia duratei de viață mai mare. Instalarea condiționerului corect, curățarea la timp a filtrelor, interiorul aparatului și a ventilatorul.
Există mai multe modalități de a scăpa de mirosul neplăcut provenit de la aparatul de aer condiționat.
Iată câteva din soluțiile care vi le pot oferi cei de la amber.md
- În special, dezumidificarea este considerată o metodă bună. Acest lucru se poate face folosind o funcție specială sau folosind funcția de ventilație.
- Dacă instalarea nu este efectuată corect, se observă adesea stagnarea lichidului și, ca urmare, se formează o duhoare în casă.
În acest caz, trebuie să schimbați sau curățiți sistemul de drenaj sau, dacă umiditatea se acumulează în unitatea interioară, instalați-l într-o poziție orizontală.
- Dacă la răcire miroase urât, atunci periodic este necesar să se efectueze un tratament antibacterian special. Se realizează folosind unelte speciale concepute pentru curățarea sistemului split.
În timpul dezinfectării se tratează mai întâi evaporatorul, apoi baia și apoi sistemul de drenaj. Cu toate acestea, uneori acest lucru nu este suficient și este necesar să dezasamblați complet sistemul pentru a curăța toate părțile sale interne.
- De asemenea, puteți elimina mirosul urât cu ajutorul oțetului obișnuit de masă, care va ajuta și la eliminarea diferitelor bacterii.
Pentru a face acest lucru, opriți aparatul de aer condiționat, așteptați până se răcește și procesați cu atenție toate părțile dispozitivului.
Mirosul acru de oțet va dispărea de îndată ce se va evapora de pe suprafața pieselor aparatului de aer condiționat.
Dacă este necesară eliminarea completă a tuturor mirosurilor neplăcute existente, atunci se procură un condiționer cu filtre antibacteriene.
Producătorii de sisteme split moderne oferă multe tipuri diferite de ele:
- Fotocatalitic – caracterizat prin faptul că folosește dioxid de titan, care descompune absolut orice compuși organici în părți separate. Acționează ca un catalizator, dar nu este consumat sau contaminat.
- Un ionizator cu plasmă – cu un design special format din plăci metalice între care se aplică tensiune. Când trec între ele, bacteriile sunt complet neutralizate.
- Filtru de catechine – mecanismul de acțiune este destul de simplu, deoarece catechina învelește literalmente moleculele rele, împiedicându-le să se atașeze la suprafața dispozitivului.
După trecerea prin acest filtru, bacteriile sunt deja complet dezinfectate și devin inofensive.
- Filtru Wasabi – folosește capacitatea de a distruge bacteriile cu dezinfectanții conținuti de hreanul japonez.
Indiferent de tipul de aparat de aer condiționat pe care îl instalați în casa dvs., întreținerea periodică preventivă este un factor important în menținerea acestuia în funcțiune.
Experții recomandă o curățare preventivă la fiecare șase luni.
Acest lucru nu numai că previne mirosurile neplăcute, dar garantează și performanțe optime ale dispozitivului și economii de energie.
Experții magazinului nostru din Chișinău de pe strada Vadul lui Vodă 68 sau cei de pe chat-ul online pe amber.md vă pot ajuta în rezolvarea oricărei probleme și dileme!