Blog

Ce este o pompă de căldură?

pompa de caldura in baie

Apa caldă menajeră este un lucru fără de care nu putem trăi. 

Avem câteva opțiuni de a încălzi apa menajeră: cu ajutorul încălzitorului pe gaz (fie cazan sau instantaneu pe gaz), încălzitorul electric (fie instantaneu electric sau boiler electric) sau un boiler cu pompă de căldură. 

 1. Încălzitoarele pe gaz sunt complicat de instalat și necesită cheltuieli mai mari și presupune anumite riscuri de explozii sau intoxicație cu monoxid de carbon. 
 2. Încălzitoarele electrice sunt simple de instalat, însă consumă energie electrică mai mult ca un boiler cu pompă de căldură. 
 3. Investiția într-o pompă de căldură vă va proteja familia de otrăvirea cu monoxid de carbon și alte probleme de sănătate , de asemenea veți scăpa de problema de racordare la gaz natural. 

Mai jos vom analiza avantajele și dezavantajele acestei achiziții.

Plusurile pompelor de căldură

 1. Ușurință în instalare

Spre deosebire de un încălzitor pe gaz, pompa de căldură poate fi instalată în orice loc așa cum nu este nevoie de o racordat decît doar la energie electrică.

 1. Economie de energie electrică

Puteți economisi aproximativ enorm din consumul de energie electrică în comparație cu un boiler electric simplu. Economie de energie este egală cu bani câștigați. Pompele de căldură au un COP (coeficient de eficiență) de aproximativ 4. Adică dintr-un kW de energie consumat obțineți 4  kW de căldură.

 1. Investiție pe termen mediu și lung

Vă veți răscumpăra investiția în cel mult 3 ani de zile iar în anii următori veți câștiga bani din economia de energie electrică. Pompele de căldură funcționează cu greu la temperaturi scăzute și încălzitorul electric preia  sarcina atunci când se întâmplă acest lucru. 

 1. Zgomot minim

Spre deosebire de un cazan pe gaz și un aparat de aer condiționat central, avantajul achiziționării unei pompe de căldură electrică este proiectarea acestuia pentru o cantitate minimă de zgomot în timpul funcționării. 

Chiar dacă un sistem cu pompă de căldură face zgomot minim în timpul funcționării, acest tip de sistem este, de asemenea, conceput pentru a crește eficiența. Pompele de căldură folosesc mai puțină energie electrică decât alte tipuri de sisteme.

Alte beneficii:

 • Pompă de căldură poate fi instalată în orice încăpere a casei tale, în comparație cu un cazan pe gaz care trebuie instalat lângă peretele exterior și trebuie racordat la sistemul de alimentare cu gaz. 
pompa caldura ariston
 1. Prețul mai ridicat 

În comparație cu un încălzitor de apă convențional investiția inițială este mai mare. Însă în 2-3 ani vă veți amortiza această investiție.

 1. Eficiență scăzută pe timp de ger 

Când temperatura scade sub 0°, pompa de căldură va folosi elementul electric incorporat în dispozitiv, de aceea eficiența va scădea. Partea bună este că iernile în Moldova sunt mult mai blânde. 

 1. Dependența de electricitate 

În timp ce utilizarea unei pompe de căldură poate fi mai sigură în comparație cu un cazan pe gaz, un sistem electric de pompă de căldură cu aer se poate defecta în timpul unei pene de curent. Pe de altă parte, cumpărarea unui cazan tradițional pe gaz nu vă va scuti de consecințele negative ale problemelor de alimentare cu energie. 

Așadar, ajungem la concluzia că o pompă de căldură este inițial scumpă, dar în timp se demonstrează că investiția făcută chiar se merită.

pompa caldura amber term

Ce pompă de căldură să alegeți?

Noi recomandăm Boiler cu pompa de caldura Ariston LYDOS HYBRID 100 /3629053 deoarece:

 • este concepută pentru a funcționa în perfectă armonie cu mediul înconjurător absorbind căldura direct din aer, modelul Lydos Hybrid asigură prepararea unei cantități mari de apă caldă cu un consum redus de energie;
 • tehnologie ecologică: aerul provenit din pompa de căldură ajută la ventilarea naturală a camerei și sporește calitatea aerului având un efect plăcut de împrospătare.
 • Este ușor de instalat, se conectează în locul boilerului vechi așa cum conexiunile sunt la fel.

Compania Amber Term este bine cunoscută pe piața din Moldova cu gamă bogată de echipamente climatice. 

Și da pompele de căldură reprezintă un adevărat pas în viitorul energiei independente.

Iar pentru a vedea toată gama noastră de produse cel mai bine ar fi să ne vizitezi la noi în showroom-ul nostru (strada Vadul lui Vodă 68). 

Însă pentru cei care nu au timp de a se deplasa și a pierde timp, vă îndemnăm să ne lăsați un  mesaj pe chat-ul online cu informații verificate și adevărate!