Blog

Ce climatizator este mai bine să alegi pentru apartamentul tău?

climatizator in camera de zi

Gata, te-ai decis să îți instalezi un climatizor în apartamentul tău, iar prima întrebare a vânzătorului va fi: „Vreți un climatizator inverter sau unul convențional?”.

Experții noștri și-au propus să te ajute să înțelegi dacă climatizatorul inverter își merită banii, cine are nevoie de el și de ce e bine să optezi chiar și pentru cel  convențional.

Acum urmează să vă prezentăm cele 5 diferențe dintre climatizatoarele inverter și cel convențional. Astfel, îți va fi mult mai ușor să te decizi asupra modelului dorit de tine.

 1. Orice aparat de aer condiționat, atât inverter, cât și non-inverter, face față sarcinii de a face camera răcoroasă. Singura diferență este confortul.
 2. Aparatul de aer condiționat inverter se reglează ușor puterea de răcire și încălzire, astfel încât răcește sau încălzește camera cu 30% mai repede.
 3. Deși aparatul aer condiționat cu inverter este mai scump, având în vedere costul de instalare și întreținere, diferența de preț nu este foarte mare, deoarece acesta economisește 30% din energia electrică față de cel simplu.
 4. Aparat de aer condiționat inverter este mai silențios: 20-25 dB față de 27-32 dB la un aparat de aer condiționat convențional. 
 5. Un conditioner de tip inverter îți poate încălzi locuința iarna până la -25 °C, pe când cel convențional va putea încălzi doar pînă la -5 °C. 

Invertorul este recomandat pentru încăperi liniștite: dormitor, camera copii, birou.

Tipuri de climatizatoare pentru un apartament

În total, există trei segmente de sisteme de aer condiționat:

 1. aparate de aer condiționat de uz casnic;
 2. aparate de aer condiționat semiindustriale;
 3. sisteme industriale (unitare).

Și cum știm că vă interesează primul punct, aparate de aer condiționat de uz casnic, vom vorbi puțin mai mult despre el.

Vom atrage o atenție mai mare așa numitului model: „Split”. Care din engleză înseamnă a separa. 

Sistemul split este format din două sau mai multe blocuri.

Blocul exterior este întotdeauna același. Este instalat pe peretele exterior al clădirii. 

Aici este amplasat compresorul fiind și cea mai zgomotoasă unitate, iar datorită faptului că se află în exterior, unitatea interioară este compactă și silențioasă. 

De regulă, un sistem split montat pe perete are 1 unitate interioară. Și numai într-un sistem multisplit pot fi de la 2 la 5.

În plus, toate pot fi de diferite tipuri și pot fi instalate în orice loc convenabil. 

Inclusiv: pe perete, sub tavan, în sistemul de ventilație, în tavanul fals. 

Datorită unei game atât de largi de posibilități, puteți alege oricând varianta de instalare pentru unitatea interioară, care este optimă atât din punct de vedere al eficienței, cât și al confortului.

Cele mai importante avantaje ale sistemei Split sunt:

 • Funcționare mai silențioasă – toată partea zgomotoasă este scoasă în stradă;
 • Unitate interioară compactă – economie de spațiu;
 • Funcționalitate largă: încălzire, curățare, ionizare, control prin Wifi;
 • Eficiență ridicată de răcire și încălzire;
 • Durată lungă de viață.

Cum funcționează un aparat de aer condiționat inverter față de cel simplu?

Aparatul de aer condiționat inverter controlează fără probleme și cu precizie puterea acestuia. 

Pentru a ajunge rapid la temperatura setată, invertorul mărește puterea motorului compresorului, iar aparatul de aer condiționat funcționează în regim forțat până când camera devine confortabilă. 

Invertorul reduce apoi turația motorului și compresorul A/C funcționează la putere minimă pentru a menține temperatura.

În schimb la aparatul de aer condiționat convențional, compresorul funcționează întotdeauna la aceeași putere, iar temperatura aerului depinde de viteza ventilatorului.

Dacă setați viteza ventilatorului la putere mică, o ușoară adiere de gheață va sufla de la aparatul de aer condiționat fără un invertor. 

Când camera devine suficient de rece, compresorul se va opri, iar când temperatura crește cu unul sau două grade, se va porni din nou.

În acest caz, se vor auzi în mod regulat clicuri ale releului.

Dacă ținem cont de faptul că multe modele funcționează atât pentru răcire pe vreme caldă, cât și pentru încălzire pe vreme rece, atunci, în principiu, climatizatorul te salvează aproape tot timpul anului.

Te invităm la showroomul nostru din Chișinău, Ciocana, strada Vadul lui Vodă 68
Vei fi surprins câte modele de climatizatoare avem, care de altfel le găsești și online.