Blog

Tipurile de cazane pentru încălzirea locuinței tale

cazan alteas one

Alegerea cazanelor de încălzire pe piața modernă este foarte mare, așa că aceasta este etapa cea mai dificilă și crucială în organizarea unui sistem de încălzire pentru casa ta. 

Cazanul este responsabil pentru fiabilitatea întregului sistem de încălzire, așa că trebuie acordată atenție tuturor lucrurilor mărunte.

În acest articol îți vom oferi o clasificare extinsă a cazanelor de încălzire în funcție de principalii parametri, care te vor ajuta cu siguranță să îți restrângi alegerea acestui echipament. 

Și deja știind caracteristicile principale a cazanelor te vei putea decide mai ușor asupra mărcii necesare, în funcție de capacitățile tale financiare, de fiabilitatea producătorului, de recomandările specialiștilor sau pur și simplu preferințele personale. 

Scopul acestui articol este de a te ajuta să  înțelegi mai bine toată varietatea de cazane pe care o oferă piața modernă.

Clasificare a cazanelor: după tipul de combustibil folosit

 1. Cazan pe gaz. La moment totuși este considerat cel mai accesibil și mai răspândit tip de combustibil pentru încălzire. 

Prin urmare, cel mai popular cazan dintre toate unitățile de încălzire este un cazan pe gaz. 

Are un cost accesibil și un nivel ridicat de eficiență de până la 111%.

 1. Cazan cu combustibil lichid (diesel sau păcură). 

Aceste cazane sunt similare ca parametri cu cazanele pe gaz, principala diferență constă în tipul de combustibil folosit și, prin urmare, arzătoare de alt tip. 

 1. Cazan cu combustibil solid (cărbune, lemn, brichete de turbă). Acesta este un tip destul de comun de cazane în zonele îndepărtate de sistemele de comunicație cu gaz. 

Astfel de cazane sunt ieftine, ușor de întreținut, durabile și nevolatile.

 1. Cazan pe peleți (deșeuri de prelucrare a lemnului). 

Astfel de cazane pot fi numite un tip de cazane cu combustibil solid, deoarece. principiul de funcționare este aproape același. 

Sursa de combustibil aici este deșeurile de prelucrare a lemnului. Dar prevalența și cererea suficiente pentru astfel de cazane le permit să fie distinse într-un grup separat.

5. Cazanul electric ( pe electricitate). 

Cel mai scump tip de combustibil pentru sistemul de încălzire. 

Astfel de cazane, de regulă, au loc într-o versiune combinată împreună cu cele cu combustibil solid pentru a fi configurate de la o sursă de căldură la alta dacă este necesar.

cazan alteas x

Vrem să menționăm faptul că totuși cea mai importantă clasificare a cazanelor pe gaz este după eficiența acestora. 

Și aici întâlnim 2 tipuri : 

 1. cazane convenționale (model vechi) cu eficiență de până la 95% 
 2. cazane în condensație (model contemporan, care de altfel doar ele sunt permise în Europa) cu eficiență de până la 111%. 

Diferența de bază fiind faptul că un cazan în condensație are arzător mai performant, sistem de control, schimbător din inox ( în comparație cu cel din cupru la cel convențional) și faptul că acesta extrage căldura din condensatul din gazele de eșapament. 

Ce înseamnă asta? 

Scoate condensul din gaze și îl prelinge pe schimbătorul de căldură, după care transmite căldura în sistemul de încălzire, ce va ajuta la o economie de 30% la gaz. 

Specialiștii noștri sunt de părerea că este cel mai potrivit, reieșind din situația actuală! 

Citește mai mult despre cazanele în condensație. 

Clasificarea cazanelor: după eficacitate sau modul de folosire

 1. Cazan cu un singur circuit (încălzire). Aceste cazane sunt proiectate doar pentru încălzirea locuinței. 

Pentru a încălzi apa caldă în astfel de cazane, se folosesc componente și dispozitive suplimentare – pompe și boilere de încălzire indirectă (boilerele cu serpentina). 

Așa tip de cazan se instalează atunci când sunt mai multe puncte de apă caldă menajeră și un cazan cu două schimbătoare nu acoperă debitul de apă necesar. În astfel de cazane sunt instalate 2 schimbătoare de căldură separate, dintre care unul funcționează pentru apă caldă, iar al doilea pentru sistemul de încălzire. 

 1. Cazan cu două circuite (încălzire și apă caldă) și boiler incorporat. Se instalează atunci când este nevoie de un volum mai mare de apă caldă menajeră și are un boiler indirect de volum relativ mic încorporat. 

Clasificare cazanelor: după tipul de montare

 • Cazanele montate pe perete au dimensiuni compacte și sunt în esență o mini centrală finisată. 

Aproape toate elementele necesare pentru funcționarea sistemului de încălzire sunt încorporate în carcasa lor: un rezervor de expansiune, o pompă, un termometru, un manometru și alte componente necesare. 

Cazanele montate pe perete sunt foarte populare datorită compactitatii și costului relativ scăzut. Durata de exploatare a centralei murale este de 15 ani, cu condiția că va fi deservită anual.

 • Cazanele de podea necesită o cameră separată – o cameră de cazane în casă. Astfel de cazane sunt foarte rar întâlnite, deoarece sunt cazane de tip vechi.
cazan ariston

Neapărat de știut și de clasificarea cazanelor după materialul schimbatorului de căldură:

 • Carcasa din cupru. Au o durată lungă de viață de aproximativ 15 ani, rezistență ridicată la coroziune și deteriorări mecanice.
 • Carcasa din aluminiu – care sunt considerate a fi mai puțin rezistente
 • Carcasa din oțel inoxidabil ( inox) 

Clasificarea cazanului: după puterea acestuia

De regulă, puterea cazanului este calculată individual. Parametri de luat în considerare:

 1. zona încălzită
 2. înălțimea tavanului
 3. grosimea și materialul pereților și tavanelor
 4. numărul și dimensiunea ferestrelor
 5. prezența unui șemineu/sobă
 6. scopul camerelor individuale
 7. prezența podelelor calde
 8. caracteristicile climatice ale unei anumite regiuni
 9. cantitatea de căldură necesară pentru încălzirea apei

Cel mai aproximativ calcul al puterii termice a echipamentului cazanului arată astfel: este necesar 1 kW de putere la 10 m2 de suprafață încălzită a unei clădiri izolate cu tavane de până la 3 m.

După cum poți vedea, alegerea unui cazan nu este o sarcină ușoară, dar îți poate ușura sarcina dacă ești informat. 

Ținând cont de caracteristicile individuale ale fiecărui tip de cazan și de versatilitatea soluțiilor tehnice, atunci când vei contacta un specialist, discuția deja va fi mai productivă. 

cazan ariston

Toate cazanele de la compania Amber au o eficiență ridicată de 98 pînă la 111 la sută. 

Aceste cazane se caracterizează printr-o durată lungă de viață și o funcționare sigură și eficientă.

Sperăm că această clasificare a noastră te-a ajutat să îți restrângi alegerea referitor la tipul de cazan de încălzire de care ai nevoie. 

Este clar că piața modernă oferă multe modele diferite, însă tu știi mai bine care este bugetul de care dispui, necesitățile de care ai nevoie. 

Experții noștri te pot sfătui cu privire la toți parametrii cazanului de încălzire și te vor ajuta să faci alegerea corectă.
De asta te informăm că poți comanda online un cazan de încălzire în condensație sau cumpăra în showroom nostru din Chișinău, Ciocana, strada Vadul lui Vodă 68.