Blog

6 parametri cum să alegi un boiler pentru apartamentul tau

boiler Ariston

Prezența apei calde în apartament este una dintre condițiile necesare pentru o viață confortabilă. În același timp exista persoane care nu au posibilitatea să folosească serviciile de alimentare centralizată cu apă caldă,  iar unii doresc să renunțe la aceste servicii.

În primul rând, toată lumea cunoaște costul ridicat al acestui serviciu, iar în al doilea rând, uneori, calitatea acestor servicii lasă de dorit. Adesea există întreruperi în furnizarea apei calde, iar vara deseori este oprită complet. 

Prin urmare, boilerele pentru apartament câștigă din ce în ce mai multă popularitate.

În articolul de astăzi îți vom spune la ce trebuie să fii atent atunci când vrei să faci o nouă achiziție.

6 parametri la care trebuie să fiți atenți când alegeți un boiler

 1. Tipul boilerului
 2. Metoda de încălzire a apei
 3. Volumul rezervorului
 4. Tipul elementului de încălzire
 5. Materialul din care acesta este acoperit
 6. Sistemul de control
cazan

Tipul boilerului

Trebuie remarcat faptul că boilerele de apă sunt destul de exigente în ceea ce privește calitatea și fiabilitatea cablajului electric, trebuie să instaleze o linie electrică separată cu împământare și automat de siguranță.

Partea principală a dispozitivului este un rezervor pentru stocarea apei calde, astfel încât dispozitivele de acest tip sunt mult mai mari decât încălzitoarele instantanee.

O altă diferență este că este nevoie de timp pentru a încălzi apa. 

Cu cât rezervorul este mai mare, cu atât va dura mai mult pentru încălzirea apei. 

Anumite boilere precum Ariston VLS, Ariston Lydos Plus au butonul de încălzire rapidă a primului duș.  

Dintre avantajele încălzitoarelor de apă cu stocare putem enumera  – debit mare de apă caldă, preț accesibil, ușurința de instalare și conectare la rețea. 

Dacă doriți să economisiți bani și sunteți gata să așteptați ca apa să se încălzească, ar trebui să alegeți un încălzitor de apă cu acumulare. 

Este potrivit pentru cei care nu se confruntă foarte des cu oprirea apei fierbinți.

Dacă întreruperile apar frecvent, va fi mai convenabil să utilizați un boiler instantaneu, dar ar trebui să fiți pregătit să cheltuiți pentru energie electrică.

Metoda de încălzire a apei

Putem diferenția 4 tipuri după metoda de încălzire 

 1. Pe gaz – există intantanee și boilere de acumulare pe gaz natural. 
 2. Pe electricitate – există instantanee și boilere de acumulare.
 3. Pe energie regenerabilă – vă putem propune pompe de căldură. 
 4. Încălzitoare indirecte – acest tip de boilere se conectează la cazanele electrice, pe gaz, pe combustibil solid, pompa de caldura, sistemul solar etc  și încălzesc indirect apa caldă menajeră. 

Volumul rezervorului pentru apartamente cu 1 și mai multe persoane

Volumul rezervorului este o caracteristică importantă care trebuie luată în considerare atunci când alegeți un dispozitiv de stocare.

Dacă instalați un boiler pentru bucătărie sau doar pentru lavoar puteți opta pentru versiunea de 10, 15 sau 30 litri.

Într-un apartament în care nu locuiesc mai mult de 2 persoane, pentru spălarea regulată a vaselor și un duș zilnic, aveți nevoie de un boiler cu un volum de 50 până la 65 de litri. 

Când apa este încălzită la temperatura maximă, va fi posibil să faceți o baie.

Într-un apartament cu 3 persoane cu aceleași nevoi, merită să folosiți un boiler cu un rezervor de 100 până la 120 de litri. 

Un dispozitiv cu rezervor de 150 de litri este potrivit pentru un apartament în care locuiesc mai mult de 6 persoane.

Tipul elementului de încălzire

Un încălzitor electric tubular sau element de încălzire, este inima oricărui boiler. Elementele de încălzire sunt împărțite în modele de tip: „umed” și „uscat”.

Elementul de încălzire „umed” este utilizat în aproape toate încălzitoarele de apă cu debit și parțial de stocare. 

După cum sugerează și numele, acest încălzitor electric funcționează în apă.

Principalul său avantaj este costul scăzut. 

Există și dezavantaje, de exemplu, formarea rapidă a calcarului, care în cele din urmă reduce durata de viață a cazanului. 

Dacă un astfel de element de încălzire funcționează în apă dură, trebuie curățat la fiecare trei până la patru luni.

Elementul de încălzire „uscat” este cam de două ori mai scump. 

Se află într-un balon de protecție și nu intră în contact cu apa. 

Absența calcarului pe încălzitorul electric crește eficiența funcționării acestuia și crește durata de viață a întregului dispozitiv.

Pentru fiabilitate, unii producători echipează boilerul cu două elemente de încălzire „uscate”: chiar dacă una nu reușește, nu veți rămâne fără apă caldă. 

Un alt element important de reținut, informat și specificat la consultanții magazinul în alegerea boilerului, despre puterea corectă a instantaneului electric (fără vas de acumulare). Un factor extrem de important și de nu emis.

boiler ariston PRO1 ECO 80 V 1.8K electric

Materialul din care boilerul este acoperit

Producătorii de încălzitoare de apă cu acumulare aleg diferite acoperiri pentru suprafața interioară a rezervoarelor. 

Sarcina principală a acoperirii este de a proteja rezervorul de coroziune. 

Cu cât protecția este mai eficientă, cu atât rezervorul și întregul dispozitiv vor dura mai mult.

Acoperirea din plastic este cea mai ieftină, dar și cea mai nesigură. 

Acoperirea cu titan crește foarte mult costul întregului dispozitiv, dar datorită rezistenței metalului și a aderenței ridicate, un cazan cu un astfel de rezervor nu se teme de temperaturile ridicate. Riscul de deteriorare a stratului de protecție este minim.

De asemenea pentru a reduce coroziunea vă recomandăm să schimbați anodul de magneziu odată la 2 ani. 

Cel mai bun raport preț/durabilitate pentru rezervoarele acoperite cu email sau oțel inoxidabil

Dacă doriți să economisiți bani, dar să nu pierdeți calitatea, ar trebui să vă gândiți să cumpărați un dispozitiv doar cu o astfel de acoperire. 

boiler ariston acoperire otel

Sistemul de control

Sistemele de control sunt mecanice și electronice.

Controlul mecanic este ieftin, practic și fiabil. 

Sistemul constă dintr-o pârghie rotativă și o fereastră cu o săgeată – nu există nimic de spart în el. 

Aceeași simplitate nu vă permite să reglați fin temperatura apei și să determinați gradul de încălzire în acest moment.

Cu ajutorul controlului electronic, temperatura dorită este setată cât mai precis posibil, vă puteți aminti modurile de încălzire și puteți efectua diagnostice. 

Cel mai performant boiler pe piața este Ariston VLS Plus care oferă următoarele posibilități opționale : 

 • Afisaj Blue Tech. afișează numărul de dușuri disponibile, timpul de așteptare până la următorul duș și programare zilnică
 • Funcția ECO. Funcția inteligentă care studiază obiceiurile tale de a face duș și pornește/oprește încălzirea în așa mod ca consumul să fie mic și apa caldă sa fie disponibilă mereu. 
 • Setarea mai specifică a temperaturii apei. 
boiler ariston functie eco

Ce încălzitor de apă este potrivit pentru un apartament

 1. Instantanee electrice, dacă nu există mult spațiu pentru instalare, și un cablu separat fiabil poate fi efectuat în apartament. La fel este o opțiune bună dacă aveți nevoie de apă fierbinte repede, însă fiți atenți la putere în raport cu fluxul de apă caldă, vă recomandă să luați un instant de cel puțin 8 kw dacă veți face duș.
 2. Cumulativ, dacă trebuie să economisiți bani și aveți nevoie de o instalare simplă, dar merită să luați în considerare faptul că apa caldă va trebui să o așteptați.
 3. Un boiler electric ar fi o opțiune bună pentru apartement. O persoană are nevoie de aproximativ 35 de litri de apă caldă pe zi. Pe baza acestui lucru, trebuie să selectați volumul optim al rezervorului. De exemplu, pentru o familie de trei – de la 100 de litri.
 4. Dacă aveți un cazan pe gaz, puteți conecta un boiler indirect la cazan, însă trebuie să vă consultați cu consilierii noștri sau cu un meșter.
 5. Cel mai bine este să alegeți un boiler de apă cu un element de încălzire „uscat” dacă există un buget mare pentru achiziție. Elementul de încălzire „uscat” este mai fiabil decât „umed”, dar mai scump.
 6. Alegeți dintr-un rezervor email sau din oțel inoxidabil. Dacă bugetul este mai mare, puteți alege pe cel cu strat de titan.
 7. Dacă prețuiești caracterul practic și eficiența, un boiler controlat mecanic ți se va potrivi. Alegeți un dispozitiv electronic mai scump dacă aveți nevoie de precizie și caracteristici suplimentare.
 8. Dacă îți plac obiectele high tech și stilate atunci îți recomandăm să testezi cel mai performant boiler de pe piață, Ariston VLS PLUS, el este ca Apple printre boilere. 

Poate că principalul motiv pentru a cumpăra un boiler propriu este economisirea bugetului. Costul unui metru cub de apă caldă preparată de el este mult mai mic decât în ​​alte cazuri. 

Dar și faptul că ești stăpân pe situație îți oferă confortul psihologic că ai făcut alegerea corectă.

Experții magazinului nostru din Chișinău de pe strada Vadul lui Vodă 68 sau cei de pe site-ul online amber.md îți vor spune cum să alegi modelul potrivit pentru tine.