Blog

Pompe de căldură: cum funcționează și care este impactul lor pozitiv asupra mediului?

Sunt multe de spus despre pompele de căldură, însă sunt persoane care nu cunosct cum funcționează aceste pompe și care este efectul lor favorabil asupra reglajului. Haideți să aflăm despre toate acestea împreună cu Ariston, care a fost constant în fruntea furnizării sistemelor de încălzire, precum și a serviciilor de încălzire a apei, capabile să rezolve confortul rezidențial, să economisească energia și de asemenea să protejeze mediu înconjurător.


Pompele de căldură pot furniza încălzire și răcire extrem de eficient atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al mediului, cu condiția să fie instalate și utilizate corect. Așadar, este important să înțelegem principalele caracteristici ale acestui fel de soluție de încălzire: să aflăm împreună!

Ce este o pompă de căldură?
O pompă de căldură este un sistem de producere a energiei regenerabile care transferă căldura între două spații la temperaturi diferite. Ne referim la pompe de căldură în ceea ce privește sursa și destinația căldurii: aer-aer, aer-apă, apă-apă, apă-aer sau sol-apă.
Dintre acestea, cele mai obișnuite tipuri utilizate astăzi în casele oamenilor sunt:

 • pompe de căldură aer-aer, care folosesc aer exterior pentru a încălzi (sau dacă este necesar răci) aerul în interior;
 • pompe de căldură aer-apă, în care energia din aerul exterior este transferată apei pentru a asigura încălzirea sau răcirea. Cum funcționează pompele de căldură?

Pompele de căldură funcționează într-un mod similar cu frigiderele. Ambele dispozitive constau într-un circuit închis care conține un fluid refrigerant, care este fluidul de lucru al ciclului de refrigerare: în starea sa gazoasă, este presurizat de un compresor, apoi vaporii acum calde și puternic presurizați sunt răciți într-un schimbător de căldură , numit condensator, până când se condensează într-un lichid de înaltă presiune. Refrigerantul condensat trece apoi printr-o supapă de expansiune. Agentul frigorific lichid de joasă presiune intră apoi într-un alt schimbător de căldură, evaporatorul, în care lichidul absoarbe căldura și fierbe. Refrigerantul revine apoi la compresor și ciclul se repetă.

Pe parcursul acestui ciclu, gazul refrigerant absoarbe energia termică din aerul exterior și apoi eliberează căldură în aerul interior sau în apă, în funcție de pompa de căldură aer-aer sau apă-apă.
Mai mult, multe dispozitive, precum pompa de căldură aer-apă NIMBUS COMPACT M NET de la Ariston, au de asemenea o supapă reversibilă care permite sistemului să funcționeze în direcția opusă pentru a produce aer rece.
Voi adăuga, de asemenea, un paragraf ca mai sus despre pompa de căldură pentru încălzirea apei (Nous)
Care este impactul asupra mediului?
Pompele de căldură produc un impact pozitiv considerabil asupra mediului, deoarece:

 • nu folosește combustibil;
 • lucrează în principal cu surse de energie inepuizabile, furnizate de natura însăși, cum ar fi aerul;
 • utilizează doar o cantitate mică de energie electrică, necesară pentru rularea ciclului de refrigerare;
 • poate fi combinat cu un sistem de energie solară, caz în care toată energia utilizată este regenerabilă.
  Din toate aceste motive, guvernul a decis în urmă cu câțiva ani să clasifice achiziționarea și instalarea pompelor de căldură ca operațiuni concepute pentru a îmbunătăți eficiența energetică în locuințe: faceți clic aici pentru a afla despre scutirea de impozite la care puteți avea dreptul. (pentru piața italiană)
  Care sunt avantajele economice?
  Pompele de căldură vă pot ajuta să economisiți până la 70% * la factura dvs. anuală de energie electrică în comparație cu sistemele tradiționale