Blog

Ce încălzitor de apă să alegeți: pe gaz sau electricitate?

Întotdeauna este nevoie de apă caldă: să faci baie, să speli  vasele, să faci curățenie, etc. Cu aprovizionarea centralizată, opririle sunt inevitabile pentru câteva săptămâni pe an pentru lucrările de întreținere.

Iar în cazul unei case particulare, amenajarea alimentării cu apă caldă în general este încredințată în totalitate proprietarilor.

Pentru a înțelege cum să alegeți un încălzitor de apă, trebuie să cunoașteți tipurile, principiul de funcționare, avantajele și dezavantajele acestora. 

La fel trebuie sa fii foarte atent la necesitățile tale, pentru că dacă ai necesități mari de apa dar ai ales un model cu putere in kw mica, atunci vei fi nemulțumit de debitul de apa. 

Acest lucru vă va ajuta să determinați corect tipul, puterea și performanța și să nu regretați achiziția.

De asta este foarte important de știut că încălzitoarele de apă se împart în 2 mari categorii: electrice și pe gaz

Încălzitoare electrice instantanee de apă

Echipamentul de acest tip este mic și se instalează pe perete. Ar putea fi instalat atît în bucătărie cît și în baie. 

Încălzitor Instantaneu este conectat la sursă centrală de apă și este conceput pentru a încălzi apă doar în timp real, adică doar cea care curge prin ea în momentul în care utilizatorul deschide robinetul.

Acest lucru vă permite să aveți apă caldă de fiecare dată când aveți nevoie de ea și să nu plătiți pentru încălzirea ei dacă nu ești acasă și nu ai nevoie de apă.

Dacă nu ai să alegi puterea corespunzătoare poate fi cauza la un debit mic de apa, ce poate crea impresia ca încălzitorul este de calitate proastă.

Specialiștii Amber.md au pregătit un GHID pentru a alege model corect din încălzitor instantaneu.  De regulă vă recomandăm să instalați un încălzitor instantaneu electric de o putere de 8-10 kw ca să fie suficient pentru a lua dușul fierbinte. 

Caracteristici importante atunci când alegeți încălzitoarele de apă electrice:

 1. Câte surse se vor conecta la un încălzitor instant (unul sau mai multe)?

Procesul de instalare a unui instantaneu electric este unul destul de simplu, iar aparatul poate fi montat în orice loc din casă, atât timp cât este posibilă conectarea acestuia la instalația de apă și la o sursă de energie electrică.

Iar ce ține de sursele de conectare, este foarte important să specificăm că acest moment depinde foarte mult despre capacitatea și alegerea pe care o vei face.

 1. Se va folosi doar pentru a spăla mâinile, pentru duș sau pentru a umple cada? 

De asta depinde de câți l/min veți avea nevoie și deci de asta va depinde puterea dispozitivului. 

Alege un încălzitor cu o putere mai mare și vei fi fericit. (vezi ghidul de mai sus).  

Încălzitoare de apă instantanee pe gaz

Încălzitoarele de apă cu gaz sunt utile în locurile în care este conectată o conductă de gaz. 

Dar există și modele care funcționează din gaz lichefiat (gaz la balon). 

Întrucât un metru cub de gaz poate încălzi un volum mult mai mare de apă decât 1 kW de energie electrică, chiar dacă prețul energiei electrice este de câteva ori mai mic decât combustibilul albastru, utilizarea gazului este încă mai justificată. 

Dar instalarea echipamentelor de gaz este mai dificilă din cauza necesității de a ne conectaîn conducta de alimentare cu apă și în conducta de gaz, ci și de a instala coșul de fum.

Încălzitoarele de apă cu gaz sunt utile în locurile în care este conectată o conductă de gaz. 

Dar există și modele care funcționează din gaz lichefiat (gaz la balon). 

Întrucât un metru cub de gaz poate încălzi un volum mult mai mare de apă decât 1 kW de energie electrică, chiar dacă prețul energiei electrice este de câteva ori mai mic decât combustibilul albastru, utilizarea gazului este încă mai justificată. 

Dar instalarea echipamentelor de gaz este mai dificilă din cauza necesității de a ne conectaîn conducta de alimentare cu apă și în conducta de gaz, ci și de a instala coșul de fum.

La ce să atragem atenția atunci când alegeți un instantaneu?

 1. Cum vom evacua gazele arse la un instant pe gaz? 

Noi recomandăm să procurati coloane de tip fortat. Gheizerele au 2 tipuri de camere de ardere 

 • Cele cu camera deschisă sunt simple și iau aer din cameră. Sunt alimentate cu tiraj natural, deci necesită mai puțină întreținere și sunt mai ieftine. Dar in același timp trebuie să știți că nu le puteți instala în apartamente, ci doar la casă care are un hogeag mai sus ca nivelul acoperișului.
 • Încălzitoarele cu cameră închisă au nevoie de un coș de fum coaxial pentru a furniza aer din exterior și pentru a elimina fumul în același timp. Vă recomandăm să instalați o coloană de gaz cu camera de ardere închisă pentru securitate. Având în vedere acest lucru, instalarea lor este mai complicată, dar funcționarea unei astfel de coloane nu afectează climatul interior și sunt mai sigure și, prin urmare, mai scumpe.
 1. De câți l/min aveți nevoie ? 

Debitul de apă caldă

 • Încălzitoarele instantanee pe gaz dau un debit de apă de aproximativ 11 Litri pe minut. Ce este suficient
 • Încălzitoarele instantanee electrice dau un debit de apă de aproximativ 3,5 litri pe minut ( modelele de 5 kw) pînă la 17,2 litri pe minut ( modelele de 24 kw).  Alegeți puterea în dependență de debitul de apă necesar: 
 • doriți doar să spălați mîinile sau vesela?  Atunci este suficient 4-6 kw. Veți primi un debit de la 3,5 l / min pînă la 5 l/ min de apă caldă. 
 • doriți să luați un duș? Atunci este suficient 7-9 kw. Veți primi un debit de la 5 la 7 l/ min. 
 • doriți să umpleți cada? Atunci aveți nevoie de 12-24 kw. Veți avea un debit de pînă la 17,2 l/min.

Verificați valorile exactă la fiecare model aparte. 

 1. La ce rețea electrică veți conecta încălzitorul ? 

  Rețeaua electrică. 

 • Încălzitoarele pe gaz au nevoie de o priză la 220V
 • Încălzitoarele electrice se conectează si la 220V și la 360V
 • Încălzitoarele electrice de 4-12 kw se conectează la o rețea electrică monofazată (220V
 • Încălzitoarele electrice de 12-24 kw se conectează la o rețea electrică trifazată (360V

Verificați informația exactă la fiecare model aparte. 

 1. Încălzitorul are certificat european de calitate? 

Organizația de certificare în Moldova certifica doar coloane de gaz cu certificat GAR ( certificat CE). 95% din coloanele de pe piață sunt de o calitate proastă și nu pot fi certificate conform legii, iar din acest motiv ele au certificate contrafăcute ( sunt certificate xeroxate, sau prelungite dubios încă din 2017 (ultimul an de certificare al coloanelor ieftine)). Fiți atenți! Coloanele de gaz care nu au trecut certificarea sunt periculoase pentru viață!

Încălzitorul de apă Perfetto ST21 sau Ariston sunt alegerea perfectă pentru ca au certificat veridic și puteți fi sigur de siguranța familiei dumneavoastră. 

 1.  Materialele și piesele din care un gheizer este asamblat. 

Coloanele de gaz chineze au piese nesigure care se deteriorează după primul sezon. 

Au schimbator de caldura subtine, care se fisurează ușor, au sisteme de siguranta nesigure care pot duce si la asfixiere cu CO2.  Coloanele produse în Europa sunt mai scumpe însă sunt de încredere, nu economisiți pe sănătate și viață. 

Atunci când alegeți un încălzitor de tip gaz, este important să acordați atenție prezenței funcțiilor de protecție: 

 1. senzor de control al gazului
 2. control al tirajului
 3. senzor de apă în sistem

Acest lucru va menține utilizatorii cât mai sigur posibil. 

6.   Ce tip de gaz veți utiliza pentru coloana de gaz ? 

GPL ( Gaz Petrolier Lichefiat ). În popor li se spune Propan sau Butan. Acesta este gaz incastrat sub presiuni într-un vas ( balon).  

Gaz Natural ( gaz de conductă). 

Cum să alegi tipul de încălzitor de apă

 1. Dacă doriți să spalați mîinile vă este suficient încălzitorul de apă electric instantaneu, care poate face față cu ușurință furnizării de apă caldă pentru bucătărie sau lavoar.. 

Când spălarea vaselor are loc într-o mașină de spălat vase, atunci puteți face cu un model fără presiune cu un singur punct de apă caldă.

 1. Dar dacă trebuie să încălziți multă apa, atunci trebuie să luați în considerare diverși factori. 

În case și apartamente cu gaz, este indicat să instalați un încălzitor de apă instantaneu pe gaz. Un astfel de echipament nu ocupă mult spațiu, nu creează încărcături în rețea și are performanțe ridicate (puteți spăla vasele, face duș și umple cada). 

 1. Dacă aveți nevoie de un debit mare de apă fierbinte și nu aveți gaz,, ar trebui să acordați atenție încălzitoarelor electrice instantanee cu alimentare de 380 V.

După ce am studiat toate nuanțele alegerii unui încălzitor de apă, este mult mai ușor să decideți asupra tipului și parametrilor acestuia și să treceți la luarea în considerare a unor modele specifice. 

Acest lucru vă va ajuta să evitați să deveniți victima publicității și să cumpărați exact produsul care va respecta pe deplin condițiile specifice de funcționare.

Iar pentru o consultație profesionistă și o alegere vastă ne găsești în Chișinău pe strada Vadul lui Vodă 68 sau pe chat-ul online din amber.md!