Blog

Încălzire globală. Ce riscuri are planeta noastră?

image045

Să aflăm împreună cu specialistul în confort termic Ariston.
La 8 octombrie, la Incheon, în Coreea de Sud, a fost

prezentat cel mai important studiu științific al încălzirii globale efectuat vreodată. Produs de Grupul Interguvernamental pentru ONU pentru schimbările climatice (IPCC), raportul rezumă datele culese din analiza a peste 6.000 de lucrări de cercetare științifică și redă o imagine a lumii pe care o vom vedea dacă nu atingem obiectivul stabilit prin Acordul în vigoare de la Paris, din 2016, în următorii 12 ani. În conformitate cu acest pact, cunoscut și sub numele de Cop21, țările semnatare se angajează să implementeze măsuri semnificative pentru limitarea încălzirii globale și menținerea temperaturilor între 1,5 și 2° C mai ridicate decât nivelurile preindustriale.
IPCC în 1998, de fapt, a stabilit, dincolo de orice îndoială, că activitatea umană era responsabilă pentru creșterea temperaturilor: utilizarea combustibililor fosili, defrișarea, descompunerea deșeurilor și creșterea intensivă a creșterii animale provoacă emisii artificiale de dioxid de carbon și metan în atmosferă. De aici și efectul de seră care crește temperaturile. În luna aprilie a acestui an, concentrația de C02 în atmosferă a atins un nivel de 800.000 de ani, atingând 410 părți pe milion. În anii ’50, primele măsurători au dat 310 părți pe milion, cu 25% mai mici decât în ​​prezent.

Dar să revenim la angajamentul luat în 2016, Cop21. Astăzi, termostatul arată deja cu + 1° C în ceea ce privește limita de încălzire globală a planetei, lăsându-ne doar o jumătate de spațiu de manevră. Dar această jumătate de grad, după cum au explicat cei peste 90 de oameni de știință angajați de ONU și câștigătorii premiului Nobel pentru pace în 2007, pot face o diferență enormă:

  • poate păstra de la 70% la 90% din recifele de corali, care ar înceta să existe la +2° C; – poate reține creșterea nivelului mării cu 10 centimetri și permite peste 10 milioane de oameni să scape de riscurile de eroziune a terrei;
  • poate atenua intensitatea dramatică a evenimentelor climatice precum valurile de căldură, secetele și ciclonii tropicali;
  • acesta poate încetini topirea permafrostului și garantează supraviețuirea diferitelor specii de animale și plante.
    Înseamnă păstrarea lumii așa cum o știm astăzi.