Blog

Încălzire: care este temperatura ideală pentru casa noastră?

Temperatura medie în casele noastre a crescut considerabil în ultimii 50 de ani, în special datorită unei izolații îmbunătățite și a sistemelor de încălzire mai performante.

În anii ’60, temperatura medie într-o casă în lunile de iarnă era de fapt în jur de 12° C. Dar astăzi, termometrul din casele europene se situează între 18 și 20°, potrivit unui studiu publicat de British Medical Journal . La ce aspecte ar trebui să ne uităm la stabilirea temperaturii ideale în casele noastre în timpul iernii? Să aflăm în cele patru puncte de mai jos.

 1. O temperatură ambientală sănătoasă
  Conform standardelor stabilite de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), o temperatură ambientală sănătoasă – adică nivelul recomandat de căldură care asigură bunăstarea fizică a oamenilor într-o atmosferă dată – este de aproximativ 18° C, care poate varia cu umiditatea relativă din cameră.
 2. Ce spune legea?
  În majoritatea țărilor, temperatura maximă stabilită de lege pentru case, birouri, școli și toate celelalte clădiri publice este de 20° C (cu o toleranță de 2° în orice sens). În afară de riscul amenzilor, încălzirea peste aceste niveluri poate favoriza apariția reclamațiilor sezoniere asociate cu diferența de temperatură în exterior-interior. Pentru a ne ajuta să reglăm temperatura din fiecare cameră a locuinței, Ariston a dezvoltat, prin urmare, termostate „inteligente” – cu senzori externi – capabili să controleze (chiar și fără fir) până la șase camere, optimizând astfel confortul în casă.
 3. Amintiți-vă de umiditate
  Pe lângă temperatură, este important să ținem cont de umiditatea relativă din casă. În general, umiditatea relativă de peste 80% creează probleme pentru corpul nostru și percepem temperatura ca fiind prea mare sau prea mică, în funcție de sezon. În schimb, dacă umiditatea scade sub 20%, aerul devine prea uscat și poate cauza probleme respiratorii, risc de inflamație și dificultăți în producerea salivei.
 4. Importanța unui sistem eficient de încălzire
  Pentru a garanta temperatura ideală în casa noastră și pentru a echilibra umiditatea care intră cu aerul din exterior, este extrem de important să ne putem baza pe un sistem eficient de încălzire, unul care oferă un confort optim în casă fără dispersie de căldură, de exemplu Alteas ONE – NET, sistemul de ultimă generație de la Ariston pentru gestionarea temperaturii ambientale.