Blog

Cum să verifici că sistemul de încălzire funcționează corect?

Sistem de incalzire pentru locuinta

Atunci când rămâi fără apă caldă și cu radiatoare reci este una dintre acele experiențe neplăcute pe care cu toții sperăm să le evităm. Iată patru sfaturi simple despre cum să verificați dacă încălzirea funcționează corect.

 1. Verificați presiunea apei din cazan.
  Dacă aveți un cazan tip tradițional, este bine să verificați periodic presiunea apei, care ar trebui să fie întotdeauna sub 2 bar. Dacă depășește această valoare, trebuie să o reducem prin deschiderea robinetelor de la calorifere pentru a aerisi apă caldă până când scade presiunea.
 2. Verificați dacă termostatul este conectat corect la cazan.
  După programarea termostatului, verificați dacă sistemul de încălzire respectă setările termostatului pe tot parcursul zilei. Pentru a face acest lucru, Ariston a proiectat sisteme avansate de termoreglare precum CUBE S Net, care poate controla și programa de la distanță un cazan datorită aplicației Ariston Net. De asemenea, acest sistem semnalizează imediat orice defecțiune și oferă un serviciu de asistență tehnică online.
 3. După pornirea cazanului, verificați dacă radiatoarele funcționează.
  Uneori, bulele de aer se pot forma și împiedica distribuirea uniformă a căldurii în calorifere. Pentru a rezolva rapid această problemă, vă recomandăm să verificați că toate radiatoarele funcționează corespunzător, în jur de o jumătate de oră după pornirea cazanului și apoi aerisiți orice aer rezidual. Dacă după această operație, presiunea cazanului este prea scăzută (sub 1 bar), puteți ridica valoarea deschizând treptat robinetul de apă la cazan până când ajunge la aproximativ 1,2 bar.
 4. Asigurați-vă că nu există scurgeri de apă sub cazan sau calorifere.
  Dacă găsiți o scurgere, cel mai bine este să vă abțineți de la intervenția în stilul “fac eu singur” și să contactați imediat un inginer specializat. În general, am recomanda oricum să oferiți cazanului dvs. o verificare anuală, cu aproximativ o lună înainte de sezonul rece, pentru a vă asigura că funcționează corect. Funcționarea defectuoasă se datorează, de regulă, cazanului vechi și trebuie înlocuit, caz în care merită să aveți în vedere un model inovator cu condensare care poate oferi o eficiență termică îmbunătățită și un consum mai mare de energie. De exemplu, cu cazanele cu condensare ale lui Ariston puteți reduce emisiile dăunătoare cu 75% și consumul de energie cu până la 35%.