Blog

Verde sau sustenabil? Iată diferențele

atmosfera placuta si peisaj pentru locuinta

Deși termenii „eco” și „durabil” sunt adesea folosiți ca și cum ar putea fi sinonime, poate fi util să știm că există diferențe considerabile. Să aflăm care sunt.

Ce înseamnă „eco”?
Se spune că o clădire sau o tehnologie este „eco” atunci când ajută la reducerea amprentei pe care o lasă asupra mediului natural și a animalelor care trăiesc în ea. Într-un context intern, proiectarea unei case „eco” înseamnă să vizăm eficiența energetică, dacă este necesar, de asemenea, folosind surse de energie regenerabile, cum ar fi lumina solară, apa și aer, pe care acum le putem folosi datorită tehnologiei pompelor de căldură. Boilere cu pompă de căldură cu ciclu termodinamic de la Ariston au stabilit un nou standard pentru încălzirea eficientă, deoarece utilizează căldura aerului ca sursă de energie inepuizabilă și regenerabilă pentru producerea totală a apei calde necesare în baie, bucătărie și calorifere.

Deci, ce înseamnă „durabil”?
Conform definiției date de Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite, o acțiune este durabilă dacă este concepută pentru a crea și menține condiții în care oamenii pot coexista cu natura în timpul prezent, dar și în viitor. Prin urmare, se poate spune că o tehnologie este durabilă dacă poate reduce impactul asupra mediului pe termen scurt și lung.

De asemenea, materialele și resursele durabile permit un consum mai mic de energie, motiv pentru care sunt esențiale nu numai pentru agricultura modernă, ci și pentru arhitectura contemporană, ca în cazul cazanelor cu condensare proiectate de Ariston, care pot reduce emisiile de gaze nocive în atmosferă, deoarece se recuperează căldura latentă conținută în ele.

Eco și durabil: conexiunea?
Cu toate acestea este sigur să spunem că, deși nu sunt sinonime, cele două concepte sunt oricum complementare, deoarece un produs „eco” se poate dovedi esențial pentru promovarea sustenabilității mediului, cum este cazul sistemelor solare termice ale lui Ariston, care folosesc energia regenerabilă a soarelui pentru a furniza apă caldă menajeră fără a genera emisii de CO2.