Blog

Ce este eficiența energetică și cum o putem realiza în casele noastre?

Eficienta energetica pentru locuinta

Ce înseamnă exact eficiența energetică și care sunt principalele modalități de realizare a acesteia în locuințele noastre? Să aflăm în acest mini-ghid practic.


Eficiență sau economisire?
Deși „eficiența energetică” este un concept din ce în ce mai răspândit, în special atunci când vorbim despre probleme de mediu, cum ar fi reducerea emisiilor nocive, s-ar putea să nu avem întotdeauna o idee foarte clară despre ce este vorba. Eficiența energetică și economisirea energiei pot fi considerate sinonime. De fapt, eficiența se referă la capacitatea unui sistem de a îndeplini o sarcină dată cu cel mai mic consum posibil de energie, dar fără a compromite rezultatul final sau, într-un context intern, confortul în casă.

Economisirea de energie, pe de altă parte, poate implica și un anumit sacrificiu minim al calității din punct de vedere al performanței, pentru a da prioritate reducerii nivelului de consum.
În termeni practici, putem spune că eficiența energetică este în măsură să „se descurce mai bine cu mai puțin”, folosind cele mai bune tehnologii disponibile pe piață și adoptând un comportament mai responsabil și mai bine informat. Dar cum se face toate acestea acasă? Iată câteva sugestii utile …

Reducerea deșeurilor de energie
Conform raportului ENEA privind eficiența energetică din 2017, familiile italiene cheltuiesc în medie aproximativ 1.500 de euro pe an pentru energie (gaz, combustibil și electricitate). Aceasta este o sumă considerabilă și una care, potrivit raportului, ar putea fi redusă cu cel puțin 10% prin eliminarea deșeurilor din cauza gestionării deficitare a resurselor.

În ceea ce privește locuința, în special, iată principalele modalități de îmbunătățire a eficienței energetice în casele noastre:

  • izolarea pereților folosind un sistem de izolare și finisare exterioară pentru a preveni dispersia căldurii;
  • instalarea de ferestre cu transmisie termică ridicată care garantează o izolare eficientă;
  • adoptarea de electrocasnice, sisteme de iluminare și încălzire mai eficiente.
    Aceste măsuri nu vor aduce doar economii imediate cu privire la facturi, dar vor contribui la reducerea emisiilor de CO2 și a altor substanțe dăunătoare mediului și sănătății noastre. Alegerea unei soluții eficiente pentru acasă
    Încălzirea spațiului și a apei este o parte vitală a eforturilor noastre de a obține o eficiență energetică ridicată în casă. Datorită inovațiilor tehnologice, Ariston are acum soluții pentru încălzirea spațiilor și a apei, care pot garanta performanțe maxime cu consumul de energie mult sub niveluri din trecut. Iată câteva dintre cele mai utilizate soluții:

CAZANE CU CONDENSARE
Cazanele cu condensare exploatează căldura latentă a aburului în fumurile de eșapament, prin recuperarea unei părți a energiei pentru a produce căldură, mai degrabă decât a lăsa să fie dispersată cu vaporii (în mediu). Această recuperare a energiei se efectuează printr-o economie apreciabilă a facturilor la utilități, cu până la 35% comparativ cu un cazan tradițional vechi, precum și prin reducerea considerabilă a emisiilor nocive. Aflați aici toate avantajele comutării la un cazan cu condensare Ariston cu eficiență energetică ridicată și descoperiți care este cel mai potrivit cazan pentru nevoile dvs.

POMPE DE CĂLDURĂ
Considerată cu adevărat revoluționară în domeniul confortului termic, o pompă de căldură poate fi descrisă ca un mecanism care transferă energia termică de la o sursă la o temperatură mai scăzută la una cu o temperatură mai ridicată.
Inovația constă în faptul că pompele de căldură sunt alimentate în principal de aer și, prin urmare, de surse de energie inepuizabile furnizate de natura însăși: un avantaj considerabil nu numai economic, ci și în ceea ce privește sustenabilitatea mediului.

Ariston are diferite tipuri de pompe de căldură din care să aleagă, în funcție de nevoile dvs.: de la încălzitoarele de apă ale pompelor de căldură precum gama NUOS a lui Ariston, până la încălzirea pompelor de căldură care oferă soluții de încălzire, apă caldă și răcire, ca în cazul gamei Ariston Nimbus Net .
De asemenea, este important să ne amintim că pompele de căldură pot fi combinate cu sisteme solare pentru a reduce și mai mult consumul de energie.

TEHNOLOGII Hybride, pentru a atinge mai multă eficiență
Acum există soluții capabile să combine cele mai avansate tehnologii. Unul este Hybrid Systems, care combină cazanele cu condensare și pompele de căldură performante pentru a garanta un confort termic optim la consumul minim de energie. Ariston Hybrid Systems oferă un beneficiu extrem de atractiv cu tehnologia Hybrid Manager, care selectează automat cele mai convenabile surse de încălzire din toate timpurile: să descoperim aici gama de sisteme hibrid ale lui Ariston.