O pompă de căldură este sursa de energie pentru sistemul dumneavoastră de încălzire și apă caldă și poate servi și ca sursă pentru sistemul dumneavoastră de aer condiționat.
Principala diferență dintre o pompă de căldură și alte generatoare de energie termică (electric, gaz și solid) este că în timpul producerii de căldură până la 80% din energie este extrasă din mediu.
Pompa de căldură extrage energie termică (din diferența de temperatură din locuință și sursa pompei de caldura) din aer, sol sau lac.
În ce caz ar trebui să optați pentru o pompă de căldură ca principală sursă de căldură în casă? Care sunt aspectele pozitive?
Acestea sunt doar câteva din punctele peste care vom trece în articolul nostru!
Principalele avantaje ale pompelor de căldură
O pompă de căldură reduce costurile de energie electrică cu mai mult de jumătate.
Plătiți doar pentru electricitate și astfel deveniți independenți de schimbare și fluctuația prețurilor la gaze, ceea ce este actual în timpurile noastre instabile. Pompa de căldură poate funcționa pentru încălzire până la-7°C fără surse de căldură de rezervă, iar dacă temperatura de afară coboară mai jos de -7°C veți fi nevoiți să conectați încălzitorul electric încorporat al pompei de căldură sau o altă sursă (colector solar, cazan electric, cazan pe gaz etc).
Pompele de căldură moderne sunt dispozitive complet automatizate. Nu trebuie să schimbi și să arunci nimic. Încălzirea, răcirea și funcționarea aerului condiționat sunt automate.
Cel mai important avantaj al pompelor de căldură față de alte metode de încălzire este independența energetică: pompele de căldură consumă energie din surse regenerabile și nu depindeți de gaz natural.
Nu mai depindeți de prețurile aberante la gaz, economisiți mulți bani și dobândiți securitatea energetică a familiei D-stră.
Dezavantajele pompelor de căldură
Cel mai important dezavantaj este prețul. Pompa de căldură necesită o investiție destul de mare.
Cerințe mari de putere. Ar trebui să fie trifazat și cu căderi minime de tensiune.
Nu vom cântări toate argumentele pro și contra, dar credem că pompele de căldură sunt utile atât în viața de zi cu zi, cât și la scară industrială.

Clasificarea pompelor de căldură
- Clasificarea fundamentală a pompelor după sursă de căldură este urmatoare :
- Pompa de căldură Aer- Apă. Sursa de căldură este aerul din exterior. Este cea mai accesibilă după preț și cea mai simplă în instalare.
- Pompa de căldură Apă – Apă. Sursele de căldură sunt apele subterane sau lacurile, iazurile. Nu întâlnim des așa echipament pentru că rar utilizatorii locuiesc lângă un bazin acvatic.
- Pompa de căldură Sol – Apă. Sursa de căldură este solul. Este mai rar întâlnită pentru că investiția primară este mare, din cauza că este nevoie de săpat sonde sau de săpat o suprafață extinsă lîngă casă pentru a instala o conductă orizontală.
- Pompa de căldură Hybrid. Dacă aveți o centrală pe gaz ea poate fi conectată printr-un controler special cu pompă de căldură. Astfel când temperaturile de afară sunt mai joase sistemul va porni cazanul pe gaz.
- Pompa de căldură Aer-Apă este recomandată pentru apartament.
- Pompa de căldură Sol – Apă. Sursa de energie poate fi solul, stânca, lacul, aerul, sau în general, orice sursă de căldură cu o temperatură de 1°C și peste, disponibilă iarna. Poate fi un râu, mare, canalizare, evacuare a aerului cald dintr-un sistem de ventilație sau sistemul de răcire al unor echipamente industriale..
- Pompa de căldură Sol-Apă. Când se folosește roca ca sursă de căldură, conducta este coborâtă în sondă.
Nu este necesar să folosiți un puț adânc, puteți să forați mai multe puțuri nu adânci, mai ieftine, principalul lucru este să obțineți adâncimea totală estimată. Pentru calculele preliminare se poate folosi următorul raport: 50–60 W de energie termică la 1 metru de sondă..
- Pompa de căldură Sol – Apă. Când se folosește o bucată de pământ ca sursă de căldură, conducta este îngropată în pământ până la adâncimea înghețului solului (selectat pentru o anumită regiune).
Distanța minimă dintre conductele adiacente este de 0,8 … 1,2 m. Nu este necesară pregătirea specială a solului, umplerea etc.
- Pompa de căldură Sol – Apă. Preferința solului – Este de dorit să folosiți un loc cu sol umed, în mod ideal cu apă subterană apropiată, dar solul uscat nu este o piedică – duce doar la o creștere a lungimii conturului.
Valoarea aproximativă a puterii termice pe 1 metru de conductă este de 20-30 W. Astfel, pentru a instala o pompă de căldură cu o capacitate de 10 kW, este necesară o buclă de pământ lungă de 333–500 de metri.
Când este calculat corect, circuitul îngropat nu afectează plantările de grădină, iar parcela poate fi folosită pentru cultivarea culturilor în același mod ca și în absența unui colector extern.
- Pompa de căldură Apă- Apă.Când folosiți apa celui mai apropiat rezervor, râu, mare ca sursă de căldură, circuitul este așezat pe fund.
Această opțiune este ideală din orice punct de vedere: scurtcircuit extern, temperatură ambientală „înaltă” (temperatura apei din rezervor este întotdeauna pozitivă iarna), eficiență ridicată de conversie a energiei a pompei de căldură. Condiția principală este ca rezervorul să fie curgător și de dimensiuni suficiente.
- Pompa de căldură Aer- Apă. Acest tip de pompă de căldură este cel mai accesibil după preț pentru că nu este nevoie să săpați sonde sau suprafețe de sol sau să aveți un bazin acvativ prin apropiere. Pentru ca acest echipament să funcționeze este nevoie doar de aerul de afară. În acest caz se instalează blocul exterior pe afară și blocul interior în încăpere (în cazul modelelor de tip split). Este foarte asemănător cu un climatizator inverter.
- Încălzirea în pardoseală cu apă și o pompă de căldură este cea mai eficientă combinație.
Energia nu este doar „produsă” economic, ci și folosită economic. Pardoseală încălzită cu apă – sistem de încălzire la temperatură joasă (temperatura purtătorului de căldură 35-50 ° C).
Dacă îl comparăm cu sistemul tradițional de încălzire „radiator” (temperatura lichidului de încălzire70 … 90 ° C), atunci economiile de energie termică pot ajunge până la 30-40%. Raportul dintre electricitatea consumată și energia termică produsă de o pompă de căldură („eficiența pompei de căldură”) depinde în mare măsură de sistemul de încălzire pentru care căldura este furnizată de pompa de căldură: cu cât temperatura calculată a agentului de căldură este mai mică, cu atât eficiența este mai mare. a pompei de căldură.
Din cauza limitărilor tehnice, temperatura alimentată sistemului de încălzire de la pompa de căldură geotermală nu depășește 55°C, iar temperatura apei pe retur nu trebuie să depășească 50°C.
În caz că nu aveți posibilitatea de a instala podea caldă cu apă atunci vă recomandăm să instalați radiatoare supradimensionate, de regulă cu 20-30% mai mari ca cele necesare pentru un sistem de încălzire clasic. Ideea este simplă, așa cum pompa de căldură furnizează temperaturi joase ale agentului termic, este necesar ca suprafața de transfer termic a radiatorului să fie cît mai mare.

Cum funcționează o pompă de căldură
- Lichidul de răcire, care trece prin conducta externă, se încălzește cu câteva grade.
- În interiorul pompei de căldură, lichidul de răcire, trecând printr-un schimbător de căldură numit evaporator, degajă căldura colectată din mediu către circuitul intern al pompei de căldură.
- Circuitul intern al pompei de căldură este umplut cu agent frigorific. Agentul frigorific, având un punct de fierbere foarte scăzut, trecând prin evaporator, trece din stare lichidă în stare gazoasă. Aceasta are loc la presiune scăzută și la o temperatură de -5°C.
- Din evaporator, agentul frigorific gazos intră în compresor, unde este comprimat la presiune ridicată și temperatură ridicată.
- Apoi, gazul fierbinte intră în al doilea schimbător de căldură, condensatorul. În condensator, schimbul de căldură are loc între gazul fierbinte și lichidul de răcire din conducta de retur a sistemului de încălzire a casei. Agentul frigorific își dă căldura sistemului de încălzire, se răcește și se transformă din nou în stare lichidă, iar lichidul de răcire încălzit al sistemului de încălzire intră în dispozitivele de încălzire.
- Când agentul frigorific trece prin supapa de reducere a presiunii, presiunea scade, agentul frigorific intră în evaporator și ciclul se repetă din nou.
Sistemul fotovoltaic este ideal pentru pompa de căldură pentru că puteți avea independența 100% față de rețea sau de ce se întâmplă în lume. Sau pur și simplu mai scădeți cheltuielile la energie. La fel din cauza că pompa de căldura oferă delta de încălzire a agentului termic mică, poate încălzi agentul termic din sistemul de încălzire pînă la 40-50 grade celsius.
Doar că este necesar de conectat la un sistem de încălzire cu suprafața foarte mare ca radiatoare supradimensionate (+20,30% la dimensiunile standarde) sau podea caldă.

Pompa de căldură este foarte des oferită ca alternativă la încălzirea pe gaz, combustibil solid sau electric. Costurile reduse de exploatare sunt principalul factor care face ca acest tip de încălzire să fie atractiv.
În medie, o pompă de căldură care consumă 1 kWh de energie electrică produce 4 kWh de căldură. Pe site-ul amber.md puteți alege un model excelent de pompă de căldură.
Este benefic și în cazul încălzirii pe gaz, desigur, ținând cont de investiția în sursa, precum și de funcționarea ulterioară. Popularitatea din ce în ce mai mare a pompelor de căldură înseamnă că costurile acestora sunt din ce în ce mai mici.
În stadiul actual de dezvoltare, pompele de căldură cu sursă de aer au făcut un pas înainte în comparație cu cele geotermale în ceea ce privește cantitatea de energie termică primită pe parcursul întregii perioade de încălzire sau pe an dacă unitatea este exploatată pe tot parcursul anului.
Apropo, pompa de căldură generează căldură nu numai în perioada de încălzire, căldură pentru sistemul de alimentare cu apă caldă este generată pe tot parcursul anului.
Și pentru o casă medie de țară, costul pregătirii apei calde este de aproximativ 15–20%.
Iar instalarea unei pompe de căldură, deși necesită o investiție importantă, garantează siguranță atât pentru tine, cât și pentru mediu, precum și asigură economii și autonomie.
Ne găsești în Chișinău pe strada Vadul lui Vodă 68 sau pe chat-ul online din amber.md!