Blog

Ce radiatoare de încălzire este mai bine să alegeți?

reglarea temperaturii la calorifer

Atunci când facem reparații într-о încăpere, ne gândim deseori la înlocuirea radiatoarelor vechi care și-au folosit timpul. Este timpul să le înlocuim cu echipament mai modern  și mai eficiente care este pe piață. 

Dar aici apare întrebarea – ce radiatoare sau baterii de încălzire sunt mai bune pentru tine? 

La urma urmei, cineva laudă radiatoarele de aluminiu, cineva – din oțel. 

Unii vecini sunt încântați de noile calorifere bimetalice, în timp ce alții au cumpărat altele noi din fontă și sunt, de asemenea, mulțumiți. 

După ce principii alegi radiatoarele pentru un apartament?

Materialul din care este produs caloriferele

Există câteva tipuri de materiale. Fiecare din aceste materiale are proprietăți diferite:

 1. radiatoare din oțel
 2. radiatoare din aluminiu
 3. radiatoare bimetalice (aluminiu și oțel)
 4. radiatoare din fontă

Puterea în W raportată la suprafața pe care o va încălzi acest radiator.

Atunci când decideți care calorifere sunt cele mai bune pentru un apartament, să nu uităm de funcția lor principală – de a încălzi. 

Adică este de preferat să alegeți un radiator pentru încălzire care va da suficientă căldură spațiului dumneavoastră. 

De asta recomandăm să calculați corect suprafața pentru a ajuta consilierul nostru în vânzări. 

Dacă aveți o sursa de căldură cu temperatură scăzută (ca un cazan în condensație sau o pompă de căldură) cel mai bine ar fi să procurați un radiator cu o rezervă de putere de plus 20%. 

Nu economisiți în ceea ce privește mărimea radiatorului, așa cum dacă luați un radiator mai mare veți fi sigur că nu vă va fi frig, iar în caz ca e prea cald veți putea regla puterea lui cu ajutorul robinetelor sau termostatului

Dacă radiatorul va fi prea mic, vă va rămâne doar să îl schimbați pe unul mai mare. 

Menționăm că sunt radiatoare de oțel de diferite tipuri: 

 • tip 22 ( clasic, cu 2 convectoare), 
 • tip 33( radiator cu 3 convectoare), 
 • tip 21 ( radiator cu 1 convector).

Putem menționa că sunt radiatoare aluminiu și bimetalice de diferite adâncimi ( 77mm, 80mm, 90mm, 100mm) și fiecare dă o putere calorică diferită

radiator aluminiu

Presiunea de lucru și presiunea maximă la care va funcționa radiatorul.

Presiunea declarată de producător trebuie să depășească presiunea din sistemul de încălzire. 

Să luăm numerele ca exemplu.

 • Dacă vorbim de un sistem centralizat de încălzire (ca exemplu: Termoelectrica) În casele cu cinci etaje, acest parametru nu este mai mare de 5 – 8 atmosfere. Clădirile cu mai multe etaje de tip modern sunt încălzite sub presiune până la 12 – 15 atmosfere. Deci puteți instala doar radiatoare bimetalice sau din fontă.
 • Dacă vorbim de un sistem autonom de încălzire, atunci presiunea maximală nu va depăși 3-4 atmosfere. Deci puteți instala orice radiator.

Designul radiatorului.

Să nu ignorăm designul caloriferelor – deja nu se mai merge pe ideea caloriferelor care erau peste tot în timpul sovietic. 

Mulți își doresc ca bateriile să completeze armonios decorul camerelor – astăzi acest lucru este destul de real. 

Calitatea asamblării și a vopsirii.

La prima vedere toate radiatoarele sunt la fel. 

Însă din experiența noastră, de peste 24 ani, vă putem spune că nu este așa.

 • Grosimea metalului diferă cu câțiva milimetri. Ceea ce rezultă că durata de exploatare va fi mai mică.
 • Calitatea vopsirii diferă. Cei mai bun producători de radiatoare pregătesc bine suprafața metalului înainte de vopsire (șlefuire, degresare, acoperire cu material anticoroziv) și folosesc vopsea polimerică de calitate (care se usucă în cuptor). Vopsirea calitativă garantează că veți avea aspect ca nou al radiatorului pe o perioadă mai îndelungată. Și cu timpul nu va rugini partea exterioară sau nu va cădea vopseaua.
 • Suprafața convertorului (partea componentă a radiatorului care transmite căldura aerului din încăpere). Cel mai des producătorii economisesc la cea mai importantă parte a radiatorului, convectorul. Astfel, radiatorul este mare însă nu este eficient și riscați să vă fie frig la iarnă. 
radiator amber term

Cum să vă decideți asupra tipului de radiator

 1. La încălzirea autonomă ( ce reprezintă un sistem independent de vecini) se pot instala orice radiatoare doriți. Datorită faptului că presiunea de lucru este mică.
 2. La încălzirea centralizată ( de tip TermoElectrica/Termocom) puteți instala doar radiatoare de fonta sau bimetalice. Pentru că presiunea de lucru este mult mai mare.

După cum s-a dovedit, nici radiatoarele din oțel și nici din aluminiu nu vor rezista presiunii ridicate ale sistemelor centralizate de încălzire. 

Deci, există dispozitive bimetalice și din fontă. Ce anume să cumperi, uită-te la bugetul tău, precum și la caracteristicile anumitor modele. 

Cu toate acestea, aici pot fi oferite câteva sfaturi.

 1. În casele vechi cu încălzire centralizată, puteți să alegeți radiatoarele din fontă sau radiatoare bimetalice. Fonta are dezavantajul că se încălzește mai greu, dar menține mult timp căldura. Plus la asta mai are și un aspect învechit. 
 2. Dacă locuiți într-o clădire înaltă cu încălzire centralizată, unde presiunea sistemului de încălzire este mai mare, atunci este mai bine să luați radiatoare bimetalice. Aceste radiatoare au un aspect contemporan și plăcut.
 3. Dacă aveți un sistem de încălzire independent, atunci vă recomandăm să instalați radiatoare panou din oțel, radiatoare din aluminiu sau bimetalice. Așa cum aceste 3 tipuri sunt mult mai econome și mai comode, arată mai bine și sunt mult mai comode în utilizare ( se încălzesc repede). Radiatoarele din fontă sunt rar utilizare în sisteme de încălzire independente (autonome). 
radiator incalzire

Sfaturi utile pentru a alege radiatoare de încălzire

 1. În ultimul timp tot mai multe sisteme de încălzire au ca inimă un cazan în condensație (care face economie de gaz și dă o temperatură a agentului termic scăzută de până la 50 Grade Celsius) este nevoie să instalați radiatoare supradimensionate, adică cu un plus de 20% la putere față de cazurile când ați instala un cazan convențional.
 2. Nu instala în camera de baie radiatoare. Este mult mai comod să instalezi un uscător de prosoape
 3. Optează pentru radiatoare din oțel de producere Turcească sau Italiană, în favoarea celor produse în Ucraina. Cele Ucrainești sunt de o putere calorică mai mică și de o calitate mai proastă. 
 4. Instalează robinetele de tur și retur de calitate. Ele te vor scuti de multe bătăi de cap. Nu ai dori să îți inunzi locuința. 
 5. Instalează un robinet cu cap termostatic, pentru a controla mai ușor temperatura din încăpere. 
 6. Pentru a-ți proteja radiatoarele și tot sistemul de coroziune adaugă în sistem inhibitor Sentinel X 100. Astfel, vei ridica eficiența sistemului de încălzire cu 15% și vei scădea consumul de gaz. 
 7. Dacă ești la etapa de reparație în toată locuința și dorești confort termic superior și aestetic minimalist îți recomandă podea caldă în locul radiatoarelor. 

Atunci când alegeți bateriile pentru apartamentul dvs., trebuie să fiți prea prudent. Un preț scăzut poate provoca frig în cameră, iar durata de viață a radiatoarelor ieftine nu va depăși 5-6 ani. În cazul unui accident în sistemul de încălzire centrală, bateriile ieftine se pot defecta rapid. 

Te sfătuim să optezi pentru calitate și siguranță. Iar pentru informații veridice ne găsești în Chișinău pe strada Vadul lui Vodă 68 sau pe chat-ul online din amber.md!