Blog

Cum să alegi un cazan bun pe combustibil solid

Cazan pe combustibil amber

Reieșind din problema accesului la electricitate și gaz, am decis să venim cu o soluție excelentă care ar rezolva problema aceasta: instalarea unui cazan cu combustibil solid

Nu numai că vă permite să creați un sistem de alimentare cu căldură complet autonomă, dar este și foarte ieftin în funcționare. 

Cazanele cu combustibil solid sunt folosite ca sursă principală și de rezervă de căldură, iar lemnul de foc, rumegusul, cărbunele, peleții sau chiar resturile lemnoase sunt arse pentru a produce energie termică.

Deși sunt unități destul de voluminoase, costul scăzut al energiei primite permite cazanelor cu combustibil solid să concureze în continuare cu cele mai moderne cazane pe gaz sau electricitate. 

În acest articol veți descoperi ce cazan cu combustibil solid este mai bine să alegem, ce puterea, tipul de cazan în dependență de combustibilul utilizat,  și alte detalii important de știut.

1. Principiul de lucru al cazanelor

S-ar părea că ce este dificil într-un cazan cu combustibil solid? 

În proiectarea unui cazan modern cu combustibil solid, se pot distinge următoarele elemente principale:

  • focarul;
  • sistemul de circulație a lichidului de răcire;
  • sistemul de control de eliminare a fumului și aprovizionării cu aer a camerei de ardere ( ventilatorul + panoul de control)
  • sistemul de siguranță;
  • sistemul de stocare a căldurii;
  • sistemul de aprovizionare cu combustibil ( în cazul cazanelor automate). 

 2. Clasificarea cazanelor pe combustibil

Cu o schemă generală similară a dispozitivului, diferitele tipuri de cazane cu combustibil solid au unele nuanțe în design. 

Întreaga gamă existentă poate fi împărțită în următoarele tipuri:

  1. cazane clasice sau tradiționale (cu încărcare manuală);
  2. cazane de piroliză sau generatoare de gaz;
  3. cazane cu ardere lungă;
  4. cazane cu încărcare automată (pe cărbune);
  5. cazane cu încărcare automată (pe peleți).
cazan combustibil solid amber term

 3. Materialul schimbătoarelor de căldură

Schimbatoarele de căldură pot fi din:

  • oţel;
  • fontă.

Este dificil de spus fără echivoc care cazan cu combustibil solid este mai bine să alegeți – totul depinde de buget, condițiile de funcționare și cerințele personale. 

Producătorii cu care noi lucrăm produc ambele tipuri.

4. Tipul de control

Cazanele pe combustibil solid pot fi împărțite în două tipuri:

  1. Cu tiraj natural. Se descurcă fără pompe speciale, deci nu consumă energie electrică. Într-un design similar, funcționează cazanele clasice și unele cazane cu ardere lungă. Potrivit pentru zonele în care există întreruperi frecvente de curent, poate fi folosit ca sursă de rezervă de căldură;
  2. Cu tiraj forțat. Designul prevede un ventilator care scoate gazele arse și introduce aerul în camera de ardere. Acest design este folosit la majoritatea cazanelor contemporane. Din motive de siguranță, vă recomandăm anume așa cazan. Deoarece datorită panoului de control, puteți face unele setări. Pentru ca panoul de control, ventilatorul și pompa de circulație să funcționeze chiar când este lipsă de energie electrică este nevoie să instalați un UPS ( Uninterrupted Power Supply, sau în rusă Блок бесперебойного Питания). 

Dar atenție! Pentru siguranța ta orice cazan trebuie conectat la UPS (alimentare de siguranță de la acumulator). 

În cazul lipsei de curent, pompa de circulație trebuie să elimine căldura din camera de ardere, în caz contrar poate avea loc o explozie. 

5. Numărul de circuite

Cazanele cu un singur circuit sunt responsabile numai pentru sistemul de încălzire. Există, de asemenea, cazane cu dublu circuit care vă permit să asigurați un sistem de alimentare cu apă caldă pentru o casă privată. 

Acest lucru este foarte convenabil, dar atunci când calculați puterea necesară, cu siguranță ar trebui să luați în considerare și această caracteristică. 

Acordați atenție faptului că cazanele cu combustibil solid sunt instalate pe podea – modelele montate pe perete nu există.

Și chiar dacă cazanul are doar un circuit, oricând puteți instala un boiler indirect  care vă va furniza și apă caldă.

cazan amber term

6. Puterea cazanelor

Unul dintre principalii indicatori la care ar trebui să acordați atenție în primul rând atunci când alegeți un cazan cu combustibil solid este puterea acestuia, care determină ce zonă poate furniza căldură. 

Puteți folosi regula general acceptată: pentru fiecare 10 m2 de suprafață este necesar 1 kW de putere a cazanului. 

Aceasta este supusă izolației termice normale și a unei înălțimi a tavanului de cel mult 3 m.

Atenție! Sunt factori care complică calcularea puterii unui cazan: 

  • Casa este izolată / neizolată / slab izolată 
  • Aveți termopane/ nu le aveți / sunt termopane de calitate proastă? 
  • Ușile exterioare sunt bine izolate? 

Ca o regulă de aur ar fi sa luați un cazan cu 20% mai mare, astfel nu veți risca să aveți insuficiență de căldură și camera de ardere  va fi un pic mai mare. Iar consumul va fi controlat de sistemul automat de control, astfel nu veți consuma mai mult combustibil. 

 7. Tipul combustibilului

Lemnele de foc, cărbunele, peleții, bricheții și rumegușul pot fi aruncate în focarul unui cazan cu combustibil solid. Am avut cazuri când clienții puneau pe foc și deșeuri lemnoase, sâmburi, stuf, sau alte materiale care ard.  

Este o greșeală să presupunem că puterea cazanului va rămâne neschimbată, indiferent de combustibilul folosit. 

Multe modele de cazane pot funcționa cu diferite tipuri de combustibil, dar, în același timp, puterea maximă va fi atinsă numai la utilizarea combustibilului pe care producătorul l-a indicat ca principal. 

Atunci când se folosește un combustibil mai puțin caloric, puterea va scădea cu 25-30%, iar dacă este prea umed, atunci căderea de putere poate fi de până la 40%.

Deasemenea, vă recomandăm să utilizați cărbune de calitate, așa cum el are o putere calorică mare și vă va asigura arderea cel puțin pe tot parcursul nopții, ce va crește nivelul de confort cu mult. 

 8. Volumul camerei de ardere

Cu cât este mai mare volumul camerei de ardere, cu atât mai mult combustibil poate fi încărcat și cu atât este mai puțin probabil să alerge la focar și să arunce o nouă porțiune. 

În caracteristicile cazanului, se obișnuiește să se indice un astfel de indicator ca raportul dintre sarcina de combustibil și puterea cazanului, măsurat în l/kW. 

  • Deoarece un cazan din oțel cu aceeași putere ca un cazan din fontă va avea parametri ceva mai compacți, pentru acesta acest raport este de 1,6-2,6 l / kW. 
  • Pentru cazane din fontă – 1,1-1,4 l / kW. Cu cât acest indicator este mai mare, cu atât mai rar trebuie să alergi la cazan.

Cazanele cu încărcare superioară de combustibil au un volum util mai mare, iar în acest caz combustibilul este distribuit mai uniform. Cu încărcare frontală, mai ales dacă este un schimbător de căldură din fontă cu mai multe secțiuni, va fi necesar un efort pentru a distribui uniform combustibilul. 

Cazanul cu ardere îndelungată are cea mai mare cameră de ardere. Acest cazan unical încărcat cu cărbune de calitate superioară poate asigura căldură în casă pe parcursul a 3 zile. Arderea se petrece de sus în jos, pe când cazanele simple ard combustibilul de jos în sus. 

 9. Accesoriile necesare

Cazanul pe combustibil solid este un echipament periculos, de aceea este nevoie să aveți o cazangerie special amenajată pentru el. 

În cazangerie trebuiesc instalate unele elemente de siguranță 

  • UPS + acumulator de mașină. Care va alimenta echipamentele electrice de siguranță în caz de deconectări de energie electrică. 
  • Bloc de amestec. Care va preamesteca turul și returul pentru a elimina condensatul din cazan, ce îi va prelungi viața cazanului protejându-l de coroziune. 
  • Grup de siguranță. Ce va elimina surplusul de presiune. 
  • Cos de fum din inox. Trebuie să construiți un sistem de evacuare mai sus de acoperișul casei. Acest sistem este de dorit să fie izolat. 
  • Boiler cu serpentină. Dacă doriți apă caldă menajeră este nevoie să instalăm un boiler indirect. 
  • Acumulator termic. Pentru o eficiență ideală se recomandă să instalați un boiler de acumulare. Acest boiler lucrează ca termosul pentru ceai. Astfel, mărim perioda de utilizare a apei calde din sistemul de încălzire și ca consecință veți pune mai puțin pe foc. 
combustibil solid cazan amber term

Evident, chiar înainte de achiziționarea cazanului, merită să decideți dacă centrala va fi principala sursă de căldură sau o rezervă. În acest din urmă caz, va fi necesar să instalați un acumulator de căldură – este mai ușor să o faceți imediat decât să actualizați ulterior un sistem existent.

Dacă în viitor va fi posibilă trecerea la combustibili gazoși, atunci când alegeți, acordați atenție posibilității de transformare a cazanului. Multe cazane tradiționale pot fi transformate în gaz prin instalarea unui arzător gonflabil. Convenabil, dar trebuie avut în vedere că eficiența cazanului convertit va fi mai mică decât cea care a fost proiectată inițial pentru gaz.

Este bine de știut că sunt disponibile cazane pe combustibil solid, care pot fi folosite în cele mai îndepărtate locuri de civilizație, relativ ieftine de exploatat și autonome. 

Cu toate acestea, va trebui să suportați astfel de dezavantaje, cum ar fi nevoia de întreținere și control constant, transport și încărcare manuală a combustibilului. Siguranța este în mâinile fiecăruia dintre noi, așa că nu uitați să verificați nivelul de presiune din vasul de expansiune și starea coșului de fum.

Iar pentru o consultație profesionistă și o alegere vastă ne găsești în Chișinău pe strada Vadul lui Vodă 68 sau pe chat-ul online din amber.md!