Blog

Ce trebuie să cunoști despre pompele de căldură aer-apă

pompe de căldură aer-apă Amber

Ce este o pompa de căldura aer-apă ? 

Pompa de căldură aer-apă reprezintă un sistem de încălzire și răcire care utilizează energia termică preluată din aerul ambiental pentru a încălzi sau răci locuințele. Aceasta funcționează prin transferul căldurii de la aerul exterior către un agent termic (de obicei, apa) care este distribuit în sistemul de încălzire al clădirii. 

Importanța eficienței energetice în sistemele de încălzire

Eficiența energetică este un aspect crucial în alegerea unui sistem de încălzire. Pompele de căldură aer-apă se evidențiază prin faptul că oferă o eficiență ridicată, transformând energia electrică utilizată într-o cantitate mare de căldură furnizată în locuință. Astfel, acestea permit economii semnificative la facturile de energie. Pentru a beneficia de această eficiență energetică este nevoie să instalați cele mai mari și eficiente radiatoare posibile, preferabil : 

  • Pardoseală încălzită 
  • Fan coiluri, radiatoare cu ventilator electric 
  • Radiatoare mai mari cu 30-50% în comparație cu radiatoarele necesare pentru un sistem de încălzire clasic ( care funcționează pe baza unui cazan pe gaz). 

Avantajele pompelor de căldură aer-apă

1. Eficiență energetică și economii la facturile de energie

Datorită tehnologiei avansate pe care o utilizează, pompele de căldură aer-apă sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic. Acestea pot oferi o eficiență energetică de până la 500%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare kW de energie electrică consumată, pompa de căldură poate furniza până la 5 kW de căldură. Astfel, utilizarea unei pompe de căldură aer-apă poate reduce semnificativ costurile de încălzire.

2. Sursă regenerabilă și ecologică de căldură

Pompele de căldură aer-apă utilizează aerul ambiental ca sursă de căldură, ceea ce înseamnă că nu sunt necesare surse de combustibil fosil sau alte resurse neregenerabile. Astfel, acestea contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la protejarea mediului înconjurător.

3. Versatilitate: încălzire și răcire în același sistem

Unul dintre marile avantaje ale pompelor de căldură aer-apă este capacitatea lor de a oferi atât încălzire, răcire în același sistem , cît și încălzirea apei calde menajere. Aceasta înseamnă că acestea pot fi utilizate pe tot parcursul anului, asigurând confort termic indiferent de sezon.

4. Ușurința în instalare și utilizare

Pompele de căldură aer-apă sunt relativ ușor de instalat și pot fi integrate în sistemele de încălzire existente. De asemenea, acestea au un grad ridicat de automatizare și pot fi controlate cu ușurință.

5. Spațiu redus necesar pentru instalație

Unul dintre avantajele majore ale pompelor de căldură aer-apă este faptul că acestea necesită un spațiu redus pentru instalare. Comparativ cu alte sisteme de încălzire, pompele de căldură aer-apă ocupă mai puțin loc, fiind potrivite pentru spațiile restrânse sau pentru clădirile în care spațiul este o problemă.

Funcționarea pompelor de căldură aer-apă

Procesul de preluare și transfer al căldurii

Pompele de căldură aer-apă utilizează principiul termodinamicii pentru a prelua căldură din aerul exterior și a o transfera în sistemul de încălzire al locuinței. Această căldură este preluată de un agent termic, de obicei apa, care circulă prin intermediul unor conducte și radiatoare, oferind astfel căldură confortabilă în interior.

Componentele cheie ale sistemului și modul de funcționare

Principalele componente ale unei pompe de căldură aer-apă includ compresorul, evaporatorul, condensatorul, ventilatoarele, pompa de circulație. Este foarte important ca motoarele electrice să fie de tip inverter, aceasta va asigura funționarea liniștită și cu un consum mic de energie a pompei de căldură.  Procesul de funcționare implică comprimarea și expansiunea unui agent frigorific care absoarbe și eliberează căldura în funcție de etapa în care se află.

Reglarea și controlul eficient al temperaturii

Pompele de căldură aer-apă sunt dotate cu sisteme avansate de reglare și control al temperaturii, permițându-ți să ajustezi nivelul de căldură în funcție de nevoile tale. Aceasta contribuie la un confort termic optim și la economii suplimentare de energie.

Potrivirea pompelor de căldură aer-apa pentru diferite tipuri de locuințe

1. Case individuale și vile

Pompele de căldură aer-apă sunt potrivite pentru case individuale și vile, oferind un sistem de încălzire eficient și economii semnificative la facturile de energie. Acestea pot fi instalate atât în clădiri noi, cât și în cele existente.

2. Blocuri de apartamente și clădiri rezidențiale

Pompele de căldură aer-apă pot fi utilizate și în blocurile de apartamente și clădirile rezidențiale. Acestea pot fi integrate în sistemul de încălzire centralizat al clădirii sau pot fi instalate în fiecare apartament în parte. Avantajul major este că fiecare locatar poate controla individual temperatura în propriul apartament, asigurând un nivel optim de confort termic. În plus, utilizarea pompelor de căldură aer-apă reduce emisiile de carbon și contribuie la protejarea mediului înconjurător.

3. Clădiri comerciale și industriale

Pompele de căldură aer-apă pot fi utilizate și în clădirile comerciale și industriale, asigurând încălzirea sau răcirea spațiilor de lucru. Aceste sisteme sunt eficiente și economice, oferind o soluție viabilă pentru reducerea costurilor energetice și a impactului asupra mediului. Prin utilizarea pompelor de căldură aer-apă, clădirile comerciale și industriale pot obține o eficiență sporită și un confort termic optim pentru angajați și clienți. 

În concluzie putem menționa că pompa de căldură aer – apă este cel mai energoeficient echipament pentru încălzirea și răcirea încăperilor la momentul dat. Acest echipament se va răscumpăra pînă la 3 ani. Vă recomandăm să vizitați show-roomul Amber-Term din Chișinău, Strada Vadul lui Vodă 68 sau comandați vizita specialistului nostru la fața locului pe nr de telefon 022 470 202.