Blog

Cum să alegi un convector pentru casa ta?

amber convector electric

Astăzi, încălzitoarele de tip convector au devenit foarte populare. Nu numai că funcționează foarte silențios și nu ocupă mult spațiu, dar arată și foarte plăcut din punct de vedere estetic. 

Cu toate acestea, ele nu sunt doar frumoase și compacte, ci și eficiente. Aceste dispozitive sunt perfecte atât pentru apartamente, cât și pentru birouri. 

Sperăm că acest articol va răspunde la toate întrebările despre cum să alegeți încălzitorul convector potrivit, ținând cont de toate caracteristicile sale necesare.

Cum funcționează un încălzitor cu convector?

Funcționarea dispozitivului se bazează pe faptul că aerul cald și rece au densități diferite. Prin urmare, aerul mai greu cu o temperatură scăzută se acumulează mai aproape de podea, iar aerul cald, pe măsură ce mai ușor, se înalță până la tavan. 

În cazul oricărui convector există două fante: unul în sus, celălalt în jos. Sunt concepute pentru a trece aerul de diferite temperaturi.

Așadar funcționarea dispozitivului este simplă: aerul rece intră în dispozitiv prin fanta inferioară, se încălzește cu ajutorul unui element de încălzire, devine mai ușor, trece prin fanta superioară și ajunge sub tavan.

Acest tip de încălzitor are un design simplu.

În interiorul carcasei metalice, care se distinge printr-o lățime mică, este plasat un element de încălzire, alimentat de la rețea. 

Temperatura de încălzire este reglată de un termostat, al cărui buton se află pe panoul exterior. Pentru caz, se folosește metal cu o grosime de 0,8 milimetri. 

Poți găsi următoarele modele de convectoare:

  1. După tipul de combustibil 
  1. După tipul de instalare
  • tip podea – poate avea o înălțime de până la patruzeci și cinci de centimetri;
  • tip de perete – exact acelasi principiu ca și cele tip podea;
  1. După tipul de control: 

Convectoarele sunt instalate în două moduri:

  • pe podea
  • pe perete.

Sunt multe modele care au ambele opțiuni de instalare. Au roți și un mâner pentru a se deplasa pe podea. 

Dar pe perete, încălzitoarele sunt montate cu suporturi speciale. Datorită acestui fapt, modelele de perete nu ocupă deloc spațiu suplimentar în cameră. În plus, se pot încadra bine în designul interior modern.

Cum funcționează un convector: gaz și electric

Înainte de a înțelege ce convector să alegeți, în primul rând, să aflăm cum funcționează fiecare  și ce este necesar pentru aceasta:

Convectorul electric

În general un convector este folosit ca aport suplimentar la încălzire pentru o cameră, iar dimensionarea lui trebuie să țină cont de volumul încăperii. 

Folosirea convectorului electric aduce cu sine câteva beneficii interesante, dar și câteva minusuri, după cum vom vedea în cele de mai jos:

Plusuri

  • Asigură o încălzire rapidă a camerei.
  • Este silențios.
  • Datorită formei subțiri și a design-ului ergonomic nu ocupă un spațiu mare.
  • Instalarea sau mutarea sunt foarte simple.
  • Este relativ economicos în consumul de energie

Minusuri

  • Aerul încălzit cu ajutorul unui convector, mai ales cu a celui de podea, își pierde foarte repede această calitate dacă aparatul este oprit.
  • Spre deosebire de alte aparate de încălzit (spre exemplu un radiator), acesta nu distribuie căldura în mod oscilant, ci doar într-o singură direcție.
  • Poate scădea umiditatea din cameră și crea un aer uscat, vă recomandăm să instalați un umidificator.
  • Cablajul din locuință poate necesita modificări pentru a putea alimenta un convector. 

Convectorul pe gaz

Plusuri

  • Convector de gaz consumă mai puțin decât o centrală, iar acest lucru ajută foarte mult la economisirea unor sume importante de bani din cei alocați facturilor lunare la gaz. De exemplu, un convector cu o sarcină nominală de 5 kw poate încălzi un spațiu de 45 m² cu o înălțime de 2,5 metri.
  • Un alt avantaj demn de luat în seamă este faptul că, în cazul convectorului, nu există riscul înghețării apei în instalație, spre deosebire de centrala termică, unde această situație poate apărea și poate duce la spargerea țevilor și deteriorarea centralei.
  • În final, un ultim avantaj este cel estetic. Convectorul cu gaz este gândit în așa fel încât să nu ocupe mult spațiu. De asemenea, îți dă ocazia să plănuiești extinderea instalației de încălzire în funcție de bugetul de care dispui. De exemplu, pentru început poți instala un convector pe gaz într-o singură cameră, urmând ca mai apoi să adaugi și un sistem de încălzire a apei sau să extinzi instalația de încălzire și în celelalte camere.

Minusuri

  • Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale folosirii unui convector este că trebuie să instalați un coș de evacuare al gazelor arse.
  • Instalarea este relativ costisitoare, în comparație cu un convector electric. 
  • Are în componență mai multe elemente.
  • Nu îl puteți instala la bloc.
  • Este necesar primirea unor documente de la furnizorul de gaze naturale.

Sfaturi pentru alegerea unui convector

Atunci când alegeți un încălzitor convector, luați în considerare următoarele caracteristici:

  • Puterea în Wati – de aceasta depinde și suprafața de încălzire – se selectează în funcție de dimensiunea încăperii care urmează să fie încălzită. 

De regulă 1kW de putere încălzește 10 m2. Un convector de 2kW sau 2000 Wati ar încălzi o incăpere de 20 m2 în cel mai bun caz, dacă nu aveți pierderi de căldură și dacă înălțimea podului nu este mai mare de 2,7 m.

  • tipul elementului de încălzire – în ceea ce privește elementul de încălzire, atunci, dacă există o alegere, luați un încălzitor cu un încălzitor monolit turnat – va dura mai mult și va funcționa mai eficient.
  • dimensiunile dispozitivului – când inspectați dispozitivul, acordați atenție dimensiunilor acestuia, în special înălțimii. La urma urmei, depinde de el cu ce viteză se va mișca aerul. 

Deci, de exemplu, convectoarele joase cu o înălțime de numai 60 de centimetri sunt capabile să ofere o mișcare foarte rapidă a maselor de aer și, în consecință, să încălzească camera mai repede. 

De asemenea, este important cât de greu este dispozitivul – la urma urmei, poate fi necesar să îl mutați dintr-un loc în altul în timpul utilizării.

  • siguranța în exploatare – încălzitorul trebuie să fie cât mai sigur posibil. Strict vorbind, convectoarele sunt cele mai sigure dispozitive pentru încălzire. 

La urma urmei, corpul lor se încălzește doar până la 60 de grade, nu mai mult și, prin urmare, nu va lăsa arsuri. Părinții copiilor mici preferă modelele în care corpul este lipsit de colțuri și are contururi netede.

Împământarea pentru convectoare nu este necesară, iar acestea rezistă cu onoare la căderi de tensiune.

Caracteristici suplimentare – dintre caracteristicile suplimentare pe care le are un convector bun, pot fi remarcate următoarele:

  1. Controlerul de temperatură este foarte la îndemână. Dacă afară este cald, îl poți înșuruba puțin, iar în caz de îngheț sever, îl poți seta la maximum.
  2. Termostatul vă va permite să mențineți în mod constant temperatura în camera care vă este cea mai confortabilă.
  3. Cronometrul va face posibilă pornirea încălzitorului pentru un anumit timp, după care dispozitivul de oprire va funcționa. Această oportunitate este bună de folosit seara, înainte de culcare.
  4. Ionizatorul încorporat absoarbe praful, saturând aerul cu ioni negativi. Este foarte bun pentru sănătate. Într-o cameră cu un astfel de microclimat, dormi mai bine și lucrezi mai productiv.
  5. Telecomanda și temporizatorul vă vor permite să nu ieșiți de sub o pătură caldă dimineața pentru a încălzi camera.
  6. Protecția împotriva răsturnării este o caracteristică foarte importantă, mai ales dacă ai animale jucăușe sau copii neliniștiți în casa ta.

Țineți minte următoarele trei reguli:

  1. Fiecare încălzitor de tip convector va usca aerul din cameră. Altul pur și simplu nu este dat, conform principiului muncii. Maximul care poate ajuta: un recipient cu apă pentru evaporare.
  2. Deoarece aerul se mișcă constant în procesul de convecție, praful se va mișca odată cu el. În timp, se va acumula între plăci. Dacă un vânzător spune că „doar acest model” de convector nu acumulează praf, nu asculta aceste fabule și chemați un alt consultant.
  3. Orice încălzitor electric are o eficiență apropiată de 100 la sută. Prin urmare, nu credeți că doar acest model, impus cu încăpățânare de vânzător, este capabil să ofere o asemenea eficiență.

Deseori menționăm că este foarte important ca fiecare client care ne calcă pragul să fie informați. Însă și echipa este mereu disponibilă pentru ați oferi informațiile necesare. 

Te așteptăm pe chat-ul online din amber.md cu specialiști care dețin informații verificate și adevărate, dar și în showroom-ul nostru de pe strada Vadul lui Vodă 68!