Anii precedenti nimeni nu era preocupat de consumul ridicat la gaz, pentru că gazul costa doar 4 lei. Dar acum că prețul la gaz a crescut de 7 ori ajungând la cota de 31 lei și fiecare din noi dorește să scadă consumul la gaz drastic.
Soluția este cazanul pe gaz în condensare. Care oferă o economie mare, de pana la 30% în comparație cu un cazan convențional clasic.
Cazan în condensare – principii de funcționare
Cazanul pe gaz în condensație funcționează după un principiu complet nou. Pentru a îmbunătăți eficiența, echipamentele de încălzire prin condensare captează căldura din condensatul din gazele de eșapament a cazanului.
Această caracteristică a lucrării a stat la baza denumirii unor modele fundamental noi de cazane pe gaz. Acest tip de cazan este unicul tip ce se permite spre utilizare în țările Europene în ultimii 10 ani.
Când se arde gazul natural, se produc vapori de apă fierbinte. În cazanele convenționale pe gaz, acesta este eliminat afară împreună cu gazele de evacuare prin coș. Iar cazanele cu condensare folosesc acest condensat pentru a produce căldură suplimentară.
Conform legii fizicii, evaporarea unui lichid este însoțită de eliberarea de energie termică, datorită căreia randamentul cazanului în condensare crește.
Cazan în condensare – caracteristici de design
Cazanele în condensație, ca și cazanele convenționale pe gaz, funcționează cu gaz natural sau lichefiat. Sunt similare ca design. Dar există o caracteristică importantă: prezența unui schimbător de căldură special pentru captarea căldurii suplimentare din gazele de evacuare. Producătorul italian Ariston a patentat schimbatorul de căldură din Inox Extratech, puteți vedea avantajul în poza nr 2, mai jos.
Aburul este transformat în lichid la o temperatură de pînă la 55 °C.
Această temperatură se numește „punct de rouă”. Cazanul în condensație funcționează cel mai eficient la această temperatură de retur. Dacă este mai mare, eficienta energetică a cazanului în condensație va fi aceeași cu cea a unui cazan convențional pe gaz. Deci este critic ca cazanul și sistemul de încălzire să fie setat ca să funcționeze la temperaturi mici cuprinse între 35 și 55 °C, pentru a obține eficiența suplimentară din condensare.

Cazane în condensație – eficiență de până la 100%
Cazanele clasice au o eficiență de aproximativ 90%. Iar cazanele în condensație au o eficiență de până la 109%.
Apare o întrebare rezonabilă: cum poate un cazan să producă o astfel de eficiență?
Totul se datorează principiului de lucru al centralei. Centrala încălzește agentul termic doar până la 50 Grade Celsius ( temperaturi foarte joase în comparație cu temperatura agentului termic în cazanele clasice care pot depăși și 70 grade celsius). Temperatura joasă a agentului termic permite crearea condensatului care se prelinge pe schimbator și transmite căldura adăugătoare, ce ridică eficiența centralei.
Poate că un astfel de calcul nu va părea corect pentru toată lumea, deoarece contrazice legile fizicii. Dar așa s-au făcut calculele. Și cazanele în condensare sunt într-adevăr mult mai eficiente decât cazanele convenționale. Vedeți desenul schematic al lucrului unui cazan cu condensare.

Avantajele cazanelor în condensație
- Eficiență maximă. Acesta este cel mai important avantaj al cazanelor în condensare – randament ce poate depăși 108%. Partea cu temperatură ridicată a schimbătorului de căldură asigură 98-100% din căldură. Și încă 8-11% din căldură este generată în partea de temperatură scăzută în timpul procesului de condensare a vaporilor.
- Ecologie sporita. Cazanele în condensație sunt mult mai ecologice. Aceasta este demonstrat de faptul ca în Uniunea Europeană doar centralele în condensație au fost permise în utilizare în ultimii 10 ani.
- Control computerizat al procesului de lucru. Cazanele în condensare Ariston seria One sunt net superioare și datorită algoritmilor de lucru, senzor exterior de temperatură (achiziționat suplimentar) și senzor interior de temperatura (termostat oferit opțional) care controlează procesul de ardere. Aceasta permite ca centrală să se pornească/oprească cât mai rar ce ca rezultat sporește confortul și micșorează consumul de gaz.
- Greutate și dimensiuni. Cu putere mare și eficiență excelentă, cazanele în condensație se caracterizează prin dimensiuni de gabarit reduse și greutate destul de ușoară.
- Nivel scăzut de zgomot. Un cazan în condensare este excelent pentru deservirea spațiilor rezidențiale, deoarece funcționează nu numai ecologic, ci și foarte silențios.
- Temperatura scăzută a gazelor de ardere. Datorită temperaturii scăzute a gazelor de ardere, veți contribui la micșorarea încălzirii globale.
Dezavantaje ale cazanelor în condensație
- Preț. Un cazan în condensare va costa mai mult decât un cazan tradițional pe gaz de o putere similară. Prețul poate fi mai mare cu 40%. Cu toate acestea, diferența de preț se va rascumpara in doar 3 luni de iarnă de utilizare.
- Sistemul de încălzire trebuie adaptat. Așa cum am menționat mai sus cazanul în condensare încălzește agentul termic la temperaturi relativ scăzute, de 35 – 50 Grade Celsius ( doar până la 50 grade se produce condensatul).
Deci ca să încălzim o încăpere este nevoie ca radiatoarele să aibă o suprafața de contact cât mai mare. Noi recomandăm clienților noștri să instaleze radiatoare cu 20-30% mai mare decât ar fi trebuit pentru un cazan simplu. Sau cel mai bun variant este ca clientul să instaleze doar pardoseala caldă, asa cum podeaua caldă și cazanul în condensație este cea mai bună combinație.
Dacă nu veți redimensiona radiatoarele transferul de căldură încăperilor nu va fi suficient, și veți fi nevoiți să creșteți temperatura agentului termic până la 70 grade celsius ( și atunci veți pierde condensarea, și cazanul va lucra ca un cazan simplu convențional, care va consuma mai mult gaz).
- Conectarea la rețeaua de canalizare. Așa cum cazanul extrage căldura din condensul produs din gazele de evacuare, vei avea un volum mare de apă în rezultatul acestui proces. Toată această apă ( curată) se va scurge în canalizare, deci ai nevoie de conectare la canalizare.

Important înainte de a procura unul să știi și care sunt tipurile de cazane pentru încălzirea locuinței tale.
Și în concluzie cum să alegi un cazan în condensare?
Aveți un apartament sau o locuință cu conexiune la gaz ? Perfect! Cea mai bună soluție pentru a va încălzi este cazanul pe gaz în condensare.
Să nu vă scape din vizor faptul că trebuie să faceți unele ajustări la sistemul de încălzire, dar poate ca și nu trebuie. Principalul este ca radiatoarele să fie destul de mari ( cu 20 -30% mai mari decât cele necesare pentru un cazan clasic). Specialiștii noștri vor depista dacă este nevoie să faceți unele modificări în sistemul de încălzire.
Așa cum cazanele în condensație iubesc radiatoare cât mai mari, nu există radiatoare prea mari pentru un cazan în condensație.
Și da, toate aceste detalii le puteți afla chiar la noi în showroom pe strada Vadul lui Vodă 68 sau pe pe chat-ul online din amber.md cu informații verificate și adevărate!